REST API Design Rules

Inhoudsopgave

  Status

  Lijst status
  In behandeling
  Europese status

  Nut en werking

  Typering
  Door set van regels en parameters eenduidig applicaties en databronnen snel en effectief met elkaar te verbinden en eenvoudig informatie uit wisselen.
  Domein
  Relatie met andere standaarden
  Relatie met andere standaarden
  Relatie met andere standaarden
  Trefwoorden

  Detailinformatie

  Volledige naam

  REST API Design Rules

  Versie
  1.0
  Specificatiedocument
  Beheerorganisatie
  Logius

  Toetsingsinformatie

  Uitstekend beheer
  Intakeadvies

  Intakeadvies_API_Design_Rules

  PDF Document | 210.52 KB
  12 maart 2020 (13:55)
  Expertadvies

  Expertadvies-standaard-REST-API-Design-Rules-1.0

  PDF Document | 420.3 KB
  12 maart 2020 (13:55)
  Commentaar uit de Openbare Consultatie

  Commentaar-uit-de-openbare-consultatie-REST-API-Design-Rules

  PDF Document | 166.27 KB
  02 juni 2020 (17:11)
  Forumadvies

  Forumadvies-REST-API-Design-Rules

  PDF Document | 216.35 KB
  02 juni 2020 (17:18)
  Datum van aanmelding

  15-10-2019

  Overig

  Toelichting

  Application Programming Interfaces (API’s) zijn in de moderne informatiesamenleving een veel toegepaste en essentiële technologie om moderne applicaties (en databronnen) snel en effectief met elkaar te verbinden en eenvoudig informatie uit te wisselen. Organisaties kunnen hiermee gebruikers sneller bedienen en gegevensstromen efficiënt laten verlopen. Op dit moment nemen RESTful API’s wereldwijd een grote vlucht ten opzichte van webservices en heeft REST zich ontwikkeld tot een bepalende standaard voor het realiseren van API’s.  Vele kleine en grote bedrijven  en overheden stellen RESTful API’s beschikbaar en er is uitstekende ondersteuning vanuit de bepalende programmeertalen (met bijbehorende frameworks), zoals: Python, Java, Microsoft C#, PHP. Ook Nederlandse overheden passen RESTful API’s op brede schaal toe.

  De standaard REST API Design Rules schrijft een set van regels op het gebied van naamgeving en het gebruik van parameters voor waarmee de hele overheid op eenduidige manier RESTful API’s (afgekort tot API’s) aan kan bieden. Hiermee wordt bereikt dat de overheid voorspelbaar is en ontwikkelaars makkelijk aan de slag kunnen en API’s kunnen consumeren en combineren. Overheden die API’s aanbieden worden ontzorgd voor het generieke aspect van API’s aanbieden. Ze kunnen zich richten op de aspecten van API ontwerp waar hun data, informatie en functionaliteiten toegevoegde waarde bieden.