Oplegnotitie Lijsten Open Standaarden

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 9 maart 2022

Agendapunt: 5

Documentnummer: FS-20220309.5

Aan: Forum Standaardisatie

Van: Stuurgroep Open Standaarden

Bijlage: FS-20220309.5A-Intakeadvies-VISI-1.6-versiewijziging

Download hier de PDF versie van deze oplegnotitie. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

Samenvatting

Ter besluitvorming

A. Vraag aan Forum Standaardisatie om in te stemmen met het volgende advies:

Toetsing of de bouwstandaard VISI in de nieuwe versie 1.6 geschikt is om te blijven verplichten aan de overheid, voor betere gegevensuitwisseling en leveranciersonafhankelijkheid.

Ter kennisname

  • B. Voortgang procedures
    1. Veiliger internet: Nederlands profiel bij OpenID Connect 1.0 (authenticatiein consultatie: verplichten aan de overheid
    2. Betere gegevensuitwisseling:
      • Peppol BIS (e-procurement) in consultatie: aanbevelen aan de overheid
      • COINS (bouwstandaard) in consultatie: verwijderen
    3. Meer toegang en openbaarheid:
      • OWMS (beschrijven overheidsinformatie) lopende procedure: verwijderen
      • DCAT AP DONL (beschrijven datasets) aangehouden procedure: verplichten aan de overheid
  • C. Vertoning video over toetsingsprocedure

Ter besluitvorming

Ad A. Intakeadvies VISI 1.6 versiewijziging

Vraag aan Forum Standaardisatie om in te stemmen met het advies om een procedure te starten voor de toetsing of de bouwstandaard VISI in de nieuwe versie (1.6) geschikt is om te blijven verplichten aan de overheid, voor een betere gegevensuitwisseling en leveranciersonafhankelijkheid

Advies

De Stuurgroep Open Standaarden adviseert het Forum Standaardisatie om te toetsen of de bouwstandaard VISI in de nieuwe versie (1.6) geschikt is om te blijven verplichten aan de overheid. VISI is een bouwstandaard voor procescommunicatie.

Op basis van de Evaluatie Bouwstandaarden (2021) verzoekt indiener BIM Loket de versie van VISI te actualiseren. De huidige versie 1.4 op de ‘pas toe of leg uit’-lijst is niet de gangbare versie. Een beperkt expertonderzoek is aangewezen om de standaard te toetsen aan de criteria voor opname op de lijst verplichte standaarden.

Belang van de standaard

De bouwstandaard VISI draagt bij aan betere gegevensuitwisseling en leveranciersonafhankelijkheid. Het doel van VISI is om de transparantie en traceerbaarheid van het bouwproces te vergroten, en hiermee de kwaliteit en efficiency te verhogen en de doorlooptijd te verkorten.

VISI maakt communicatieafspraken interoperabel. Projectenraamwerken uit de VISI-standaard kunnen worden meegenomen naar een opvolgend project of samenwerkingsverband. Als VISI niet verplicht is, achten experts de kans groter dat overheidsinstanties eigen software laten bouwen die niet onderling compatibel is en zodoende gegevensuitwisseling en interoperabiliteit beperkt.

Hoe is het proces verlopen?

Het BIM Loket heeft op 15 oktober 2021 VISI 1.6 aangemeld voor versiewijziging op de ‘pas toe of leg uit’-lijst. Het intakegesprek heeft plaatsgevonden op 26 november 2021 met BIM Loket.

Over de standaard

VISI is een open standaard voor digitale communicatie tussen partijen in een bouwproject. Met behulp van VISI wordt bepaald wanneer (proces), wie (rol), wat (informatie), aan wie (rol) aanlevert. Denk hierbij aan het geven van opdrachten, het aanleveren van tijdschema’s, het opleveren van resultaten en het melden van afwijkingen. Huidige gebruikers bevinden zich ook buiten de publieke sector, zoals (internationale) bouwgroepen die als opdrachtnemer ingehuurd worden door overheden.

Het beheer van VISI ligt sinds 2016 bij BIM Loket. Het Forum Standaardisatie heeft CROW nog als beheerder met het predicaat ‘uitstekend beheer’. Dit predicaat is niet overgegaan naar het BIM Loket; daarom deze toetsingsprocedure voor de versiewijziging. Toetsing voor verkrijgen van predicaat ‘uitstekend beheer’ voor BIM Loket is geen onderdeel van deze procedure.

Ter kennisname

Ad B. Voortgang procedures

1. Veiliger internet

Forum Standaardisatie toetst via een openbare consultatie of de standaard NL GOV Assurance profile for OpenID Connect 1.0 geschikt is om te verplichten aan de overheid (‘pas toe of leg uit’-lijst). Expert adviseren de standaard OpenID Connect 1.0 aan te vullen met een Nederlands profiel. De openbare consultatie OIDC-profiel vindt plaats via het platform internetconsultatie.nl.

De openbare consultatie heeft opengestaan van 28 januari tot en met 25 februari 2022. Het expertadvies en reacties uit de openbare consultatie vormen samen het Forumadvies voor behandeling in komende vergaderingen Forum Standaardisatie.

2. Betere gegevensuitwisseling

Peppol BIS (e-procurement)

Forum Standaardisatie toetst via een openbare consultatie of de standaard Peppol BIS geschikt is om aan te bevelen aan de overheid (lijst aanbevolen standaarden). Peppol BIS is een internationaal afsprakenstelsel in het elektronisch berichtenverkeer voor bestel, inkoop en facturatie. Volgens experts bevordert Peppol BIS leveranciersonafhankelijke gegevensuitwisseling van aankoopopdrachten. De openbare consultatie Peppol BIS vindt plaats via het platform internetconsultatie.nl.

De openbare consultatie heeft opengestaan van 28 januari tot en met 25 februari 2022. Het expertadvies en reacties uit de openbare consultatie vormen samen het Forumadvies voor behandeling in komende vergaderingen Forum Standaardisatie.

COINS (bouwstandaard)

Forum Standaardisatie toetst via een openbare consultatie om de bouwstandaard COINS 2.0 niet meer te verplichten of aan te bevelen aan de overheid. COINS is een standaard voor uitwisselen van samenhangende digitale bouwinformatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. COINS 2.0 heeft end of life-status bereikt. Experts adviseren dat COINS niet in aanmerking komt voor de Lijst Open Standaarden van Forum Standaardisatie. De openbare consultatie COINS vindt plaats via het platform internetconsultatie.nl.

De openbare consultatie heeft opengestaan van 28 januari tot en met 25 februari 2022. Het expertadvies en reacties uit de openbare consultatie vormen samen het Forumadvies voor behandeling in komende vergaderingen Forum Standaardisatie.

3. Meer toegang en openbaarheid

OWMS (beschrijven overheidsinformatie)

De toetsingsprocedure is gestart om de documentstandaard OWMS niet meer te verplichten of aan te bevelen aan de overheid. OWMS (Overheid.nl Web Metadata Standaard) beschrijft eigenschappen en structuur van overheidsinformatie op het internet. OWMS draagt bij aan meer toegang en openbaarheid van overheidsinformatie. 

Het Forum Standaardisatie heeft op 7 oktober 2020 groen licht gegeven voor het starten van een verwijderingsprocedure van OWMS van de ‘pas toe of leg uit’-lijst. Bureau Forum Standaardisatie en de indiener KOOP hebben gezamenlijk onderzocht de opname van de nieuwe standaard TOOI (Thesaurus en Ontologie Overheidsinformatie) en de verwijdering van OWMS in één procedure op te pakken. Beide standaarden hebben in beginsel hetzelfde functioneel toepassingsgebied. Uiteindelijk is besloten een gezamenlijke procedure los te laten en de afzonderlijke verwijderingsprocedure van OWMS voort te zetten.

DCAT AP DONL (beschrijven datasets)

Het Bureau Forum Standaardisatie herstart het gesprek met indiener KOOP over de status van de gepauzeerde toetsingsprocedure voor DCAT AP DONL 1.1. Aanleiding is een nieuwe versie van DCAT AP DONL die in voorbereiding is. Volgens KOOP is het nog onzeker of deze nieuwe versie in aanmerking komt voor een procedure voor de ‘pas toe of leg uit’-lijst.

DCAT Application Profile for data.overheid.nl is een Nederlands profiel op de internationale standaard DCAT voor het beschrijven van datasets. Profiel en standaard dragen bij aan meer toegang en openbaarheid van datasets.

Forum Standaardisatie en indiener KOOP hebben per 10 maart 2021 ingestemd de procedure voor DCAT AP DONL 1.1 te pauzeren.

Ad C. Vertoning video over toetsingsprocedure

Het Bureau Forum Standaardisatie heeft een video over de toetsingsprocedure laten maken. De video geeft via een animatie in vogelvlucht de stappen weer uit de toetsingsprocedure na aanmelding of wijziging van een standaard. Doel van de video is om laagdrempelig en publieksvriendelijk de toetsingsprocedure toe te lichten voor organisaties die interesse hebben een standaard of wijziging aan te melden voor de Lijst Open Standaarden of die meer willen weten over de toetsingsprocedure.

De video maakt deel uit van een reeks informatieve video’s die het bureau laat maken. Het bureau werkt sinds 2021 aan video’s over ‘pas toe of leg uit’-standaarden. Doel ervan is per standaard de maatschappelijke meerwaarde van de standaard te laten zien aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

U kunt de video over de toetsingsprocedure delen in uw netwerk ter promotie.

Documentatie-type