SIP

Inhoudsopgave

    Content

    Status

    Lijst status
    • ‘Verplicht (pas toe of leg uit’) betekent dat de standaard verplicht moet worden uitgevraagd en toegepast volgens de Instructie rijksdienst bij aanschaf ICT-diensten of ICT-producten.
    • ‘Aanbevolen’ betekent dat dit een gangbare of opkomende standaard is waarvan het Forum Standaardisatie het gebruik aanbeveelt.
    • ‘In behandeling’ wil zeggen dat de standaard wordt getoetst voor opname op de lijst.
    • ‘Archief’ betekent in het verleden op de lijst gestaan heeft of in behandeling geweest is en nu niet (meer) verplicht of aanbevolen is.
    Aanbevolen
    Functioneel toepassingsgebied

    Beschrijft de toepassing(en) waarvoor het gebruik van de standaard verplicht is of aanbevolen wordt (afhankelijk van de lijststatus).

    Netwerkprotocol voor multimediacommunicatie via het internet, met name voor VOIP.

    Europese status

    ‘Ja’ betekent dat de standaard is erkend door het Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation van de Europese Commissie.

    Nee

    Nut en werking

    Typering
    Communicatie via IP
    Nut

    De SIP standaard wordt gebruikt voor telefoongesprekken over het internet, multimedia distributie en multimedia uitzendingen. In de praktijk wordt het protocol veel gebruik voor VOIP (Voice over IP) applicaties, oftewel bellen over het internet.

    Werking

    De SIP standaard wordt op de applicatielaag gebruikt voor het opzetten, aanpassen en afsluiten van mediasessies met één of meerdere deelnemers.  Het protocol, bevat veel elementen van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) en de Simple Mail Transfer Protocol (SMTP). Het is een protocol om multimediacommunicatie (audio-, video- en andere datacommunicatie) mogelijk te maken en wordt onder meer gebruikt voor Voice over IP (VoIP). Het protocol is qua ambities vergelijkbaar met H.323 waarbij SIP meer uit de Internet/IETF-hoek komt terwijl H.323 meer uit de telefonie/ITU-T-hoek komt. SIP kent overeenkomsten met andere internetprotocollen zoals HTTP en SMTP.

    Domein
    Relatie met andere standaarden
    Relatie met andere standaarden
    Relatie met andere standaarden
    Trefwoorden

    Detailinformatie

    Volledige naam

    Session Initiation Protocol

    Versie
    RFC3261
    Specificatiedocument
    Beheerorganisatie
    IETF

    Toetsingsinformatie

    Toelichting bij opname

    SIP werd op 11 augustus 2010 opnieuw aangemeld. De aanmelder wist niet dat de standaard al op de lijst met gangbare open standaarden was opgenomen. In overleg met de aanmelder is bepaald om de aanmelding niet door te zetten. November 2016 is de toelichtende tekst bij de standaard aangepast.

    Uitstekend beheer
    • ‘Ja’ betekent dat nieuwe versies van de standaard op de lijst worden overgenomen zonder aanvullende toetsing door het Forum Standaardisatie.
    • ‘Nee’ betekent dat nieuwe versies van de standaard door het Forum Standaardisatie eerst worden getoetst voordat ze de huidige versie op de lijst kunnen vervangen.
    Nee
    Advies
    Aanmelding

    OS-Aanmeldformulier-SIP.pdf

    PDF Document | 82.25 KB
    Datum van besluit

    Datum waarop het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) heeft besloten de standaard op de lijst te plaatsen.

    20-08-2009

    Overig

    Toelichting

    SIP werkt in combinatie met een aantal andere protocollen om mediasessies te ondersteunen, uit te voeren en te identificeren. Media identificatie loopt bijvoorbeeld via de Session Description Protocol (SDP). Om spraak en video te sessie te streamen maakt het gebruik van het Real-time Transport Protocol (RTP). Voor veilige overdracht van SIP-berichten, kan het protocol worden versleuteld met Transport Layer Security (TLS). H.323 is een langer bestaande standaard, voorganger van SIP, gelijkend protocol vanuit de telefonie/ITU-T-hoek. En WebRTC is een nieuw opkomende standaard uit de HTML5 hoek, ter ondersteuning van browser-to-browser voice calling, video chat, en P2P file sharing (RTP verkeer).

    Aandachtspunten

    SIP wordt als opvolger van H.323 breed ondersteund door leveranciers, niet in de laatste plaats door de minder complexe implementatie (in vergelijking met H.323). SIP is een standaard die in de implementatie van producten van leveranciers nog veel vrijheid laat. Dit heeft geleid tot een grote variëteit in implementaties van de SIP-standaard. In de praktijk blijkt dat SIP-compliant producten van verschillende leveranciers niet altijd out-of-the-box met elkaar samenwerken.