Verslag Architectuurraad 22 augustus 2022

Content

Forum Standaardisatie 28 september 2022

Agendapunt 2A2

Documentnummer FS-20220928-2a2

Download hier de PDF versie van deze dit verslag. Dit bestand is van een derde partij. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Architectuurwerkgroepen

De architectuurcapaciteit bij overheidsorganisaties is te beperkt om een structurele bijdrage te kunnen leveren aan de GDI-architectuurwerkgroepen. Er wordt voorgesteld om op basis van concrete werkstukken architecten uit te nodigen om een bijdrage te leveren. Onderzocht wordt of op basis van de onderuitputting van de IP-gelden in 2022 al snel architectuurondersteuning geregeld kan worden. Daarnaast wordt onderzocht of voor het vernieuwingsbudget 2023 e.v. het mogelijk is via een gerichte aanbesteding de kennis voor een langere periode te borgen.

Datadomein

De Architectuurraad vindt het belangrijk om naast de PGDI ook voor het Interdepartementaal Data-overleg adviserend en kaderstellend te zijn. Hierdoor wordt samenhang verkregen tussen de GDI en data-architectuur. 

Bureau MIDO zal in overleg met BZK treden over financiering van de opstart van de adviserende en kaderstellende inbedding van de architectuurfunctie in het data-domein. Voor wat betreft de werkzaamheden zal nauw worden aangesloten bij reeds bestaande werkwijzen.

Programmeringsplan en vernieuwingsbudget

De Architectuurraad begrijpt dat vanwege de beperkte tijd voor het GDI-programmeringsplan voor 2023 een versneld proces wordt gevolgd. De Architectuurraad ziet een aantal verbeteringsmogelijkheden voor de programmeringsplannen voor 2024 en verder. Bijvoorbeeld meer aandacht voor vernieuwing en innovatie, het vanaf het begin werken onder GDIarchitectuur en inhoudelijk bijdragen vanuit de overkoepelende architectenwerkgroep bij de totstandkoming van het plan. 

De Architectuurraad is gevraagd te adviseren over de criteria voor het beoordelen en prioriteren van investeringsvoorstellen voor het vernieuwingsbudget. De Architectuurraad stemt in met een voorstel voor geactualiseerde criteria. De Architectuurraad adviseert tevens te zorgen voor een meer evenwichtige verdeling tussen afspraken, standaarden en voorzieningen. De focus ligt nu nog hoofdzakelijk op het realiseren van nieuwe voorzieningen.

Samenwerking tussen architectuurinitiatieven in de publieke sector

De overkoepelende werkgroep heeft een overzicht van architecturen samengesteld waarin de samenhang ertussen wordt gevisualiseerd (zie link). 

In haar eerste verkenning naar het gebrek aan architectuurcapaciteit, concludeert de Architectuurraad dat meer samenwerking nodig is om de beschikbare architectuurcapaciteit in de publieke sector beter te benutten. Omdat de architectuurvraagstukken binnen de publieke sector voor iedereen grotendeels hetzelfde zijn, is dit volgens de Architectuurraad ook goed mogelijk. De Architectuurraad ziet drie maatregelen om deze samenwerking te bevorderen:

  1. Zorg dat architectuurproducten en -kennis actief worden gedeeld. Deel ook de informatie over de vindbaarheid van de kennis.
  2. Zoek de samenwerking actiever op bij de ontwikkeling van referentiearchitecturen en werk het liefst eenmalig deze generieke onderwerpen in gezamenlijkheid uit. 3. Opdrachtgevers van architectuurproducten dienen meer toe te zien op het opzoeken van samenwerking

Architectuurproces

De Architectuurraad stemt in met de beschrijving van het architectuurproces en met het actief uitdragen ervan.

De Architectuurraad geeft een aantal aandachtspunten mee voor toekomstige versies van de beschrijving, waaronder meer aandacht voor het credo van afspraken en standaarden vóór voorzieningen, meer aandacht voor het raakvlak met afnemers en het principe ‘pas toe of leg uit’ om op de naleving van kaders (architectuur, standaarden en semantiek) toe te zien.

Wisselwerking

De Architectuurraad stemt in met het voorstel om adviserend en kaderstellend voor het Datadomein aan de slag te gaan.

Documentatie-type