Open spreekuur: Beslisboom Open Standaarden op TenderNed

30 jan 2023

Content

Vanaf 1 februari 2023 Beslisboom Open Standaarden op TenderNed.

Plaatst u regelmatig ICT-aanbestedingen in TenderNed? Vanaf 1 februari 2023 komt u de Beslisboom Open Standaarden tegen!

Met deze beslisboom kunt u nagaan of de relevante open standaarden in beeld zijn.  Maak er gebruik van en attendeer uw opdrachtgever!

Meer weten? Kom naar het open spreekuur open standaarden op woensdag 1 februari 2023. Gebruik daarbij onderstaande link naar Webex:

Vragen? 

Désirée Castillo Gosker van het Bureau Forum Standaardisatie geeft een demo van de Beslisboom en beantwoord al uw vragen.

Bekijk ook:

 

Informatie Eerstvolgende spreekuur
Datum Woensdag 1 februari 2023
Tijdvak 14:00 - 15:00 uur
Link voor deelname Virtuele discussieruimte betreden via Webex
Aanmelden Niet nodig

Opzet van de bijeenkomst

Ontmoet de adviseurs van Forum Standaardisatie of spreek met een expert uit het veld. Ons spreekuur is een informele bijeenkomst waarin u al uw vragen rondom standaarden kunt stellen. Een ideaal moment om eens verder te denken dan normaal en om samen te kijken of we elkaar kunnen helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Afgelopen spreekuren

De vogel is gevlogen....

In gesprek met Ton Zijlstra over open standaard ActivityPub, fediverse en Mastodon

Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor het microblog Twitter na de overname van Twitter door Elon Musk. Een van deze alternatieven is Mastodon. Mastodon is een gedecentraliseerd sociaal netwerk. Mastodon is opgebouwd uit allemaal afzonderlijke instanties (via servers) die met elkaar zijn verbonden via het gebruik van de open standaard ActivityPub. Zo is Mastodon een voorbeeld van een federatief internet (Fediverse). Dit, in tegensteling tot Twitter dat één centrale control heeft.

In dit Open Spreekuur gaan we nader in op het achterliggende protocol ActivityPub en hoe ActivityPub voor heel verschillende toepassingen wordt gebruikt, waaronder Mastodon. Daarnaast gaan we het hebben over afwegingen t.a.v. gebruik van Mastodon door publieke organisaties (op een algemene server, op je eigen server) en voorbeelden hiervan.

Ton Zijlstra (The Green Land) houdt zich bezig met digitale transformatie, openen van overheiddata by design, en ethiek by design, en is o.a. voorzitter van het bestuur van de Open State Foundation.

Presentatie

Ton Zijlstra gebruikte ondersteunende sheets voor dit onderwerp.

Vragen? 

Stel ze via de mail en/of deel je kennis met vakgenoten.

Peppol BIS, een nieuwe standaard op de Lijst van Aanbevolen Standaarden. Op dit spreekuur praat je bij met Specialist Peppol afsprakenstelsel Patrick van Heyst van Nederlands PEPPOL autoriteit (NPa) en adviseur Hans Laagland (FS).

Je krijgt antwoord op vragen als:

  • Wat is PEPPOL BIS en wat betekent dit voor mij?
  • Ben ik verplicht de PEPPOL infrastructuur te gebruiken?
  • Waarom aanbevolen? En niet verplicht?
  • En antwoord op vragen die je zelf inbrengt.

De Peppol BIS standaard kan worden toegepast bij het uitwisselen van bestel, inkoop en facturatie gerelateerde gegevens van 'machine-to-machine'.

Door het gebruik van Peppol BIS kunnen (semi)overheden op een pakketonafhankelijke wijze procurementgegevens met elkaar of met niet-overheidspartijen uitwisselen. Deze uitwisseling van aan bestel, inkoop en facturatie gerelateerde gegevens vindt plaats via elektronische berichten. Doordat Peppol BIS een internationale standaard is, kan deze uitwisseling internationaal plaatsvinden. (semi)overheden hoeven zodoende geen rekening te houden met een diversiteit aan procurementstandaarden en/ of met diverse softwarepakketten.

Gedonder in de 'Cloud'?

In gesprek met Michiel Steltman (directeur van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland en lid van Forum Standaardisatie) over Cloud. Aanleiding is de nieuwe cloudstrategie voor overheidsorganisaties. Deze strategie bracht een gesprek op gang over het verbeteren van soevereiniteit en beschermen van data. In dit open spreekuur gaan we het gesprek voeren over cloud en de kansen voor open standaarden hierbij en de relatie met de toekomstige ontwikkelingen van Europese public clouddiensten.

Enkele reacties in de media:
Kritiek op nieuwe cloudkoers van de overheid | iBestuur
Kritiek op nieuwe cloudkoers overheid slaat de plank mis | iBestuur

Vragen? 

Stel ze in het open spreekuur. 

Heb je vragen over Digikoppeling (standaard voor gegevensuitwisseling)? Op dit spreekuur praat je bij met expert Peter Haasnoot (Informatie Architect Logius).

Je krijgt antwoord op vragen als:

  • Uitbreiding van Digikoppeling met RESTAPI; wat betekent dit voor mij?
  • Welke extra mogelijkheden heb ik nu?
  • Wat kunnen we nog meer verwachten rond Digikoppeling en de roadmap?
  • Waar vind ik meer informatie over Digikoppeling?

Digikoppeling is een set van standaarden, die logistieke afspraken bevat voor elektronisch berichtenverkeer tussen (overheids)organisaties. Zoals een brief in een envelop gaat voor verzending, zo gaat een elektronisch bericht in een digitale verpakking. Deze digitale verpakking is Digikoppeling. Digikoppeling gaat niet over de inhoud van het bericht.

Op woensdag 4 mei om 14.00 uur houden we een open spreekuur over open standaarden. In deze bijeenkomst kunt u ons vragen stellen over hoe u de juiste standaarden gebruikt vanaf het moment van aanschaf. Heeft u vragen over het ‘pas toe of leg uit’- beleid of wilt u meer weten over de Monitor Open standaarden? Kom naar het virtuele open spreekuur: open standaarden!

Wilt u vloeiende verbindingen maken, 'vendor lock-in' voorkomen, uw veiligheid op orde, of heeft u zorgen over datakwaliteit en toegankelijkheid? Is de ICT van uw publieke organisatie wel oké? Vaak denken we hier pas goed over na als er weer iets nieuws gekocht moet worden.

Dit spreekuur wordt herhaald op 25 mei 2022. Logische verbinding maken (interoperabel), vendor-lock inn voorkomen, veiligheid nastreven, zorgen voor datakwaliteit en toegankelijkheid. Is de ICT van uw publieke organisatie op orde? Vaak denken we hier pas goed over na als er weer iets nieuws gekocht moet worden.

Bent u ICT inkoper, architect, opdrachtgever en loopt u hier wel eens tegenaan?
Vragen over het ‘pas toe of leg uit’- beleid of meer weten over de Monitor Open standaarden? Kom langs op ons open spreekuur van 14:00 - 15:00 uur.

IPV6

Onder andere Marc Wullings van RIPE vertelde over de IPv6-trainingen die RIPE NCC in samenwerking met Forum Standaardisatie aanbiedt aan overheidsmedewerkers. Het gaat om vaardigheidstrainingen en examens "IPv6 Fundamentals" en “IPv6 security”. De volgende "IPv6 Fundamentals" cursus gaat op donderdag 12 mei van start. Deelname is kosteloos. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij RIPE NCC via exams@ripe.net onder vermelding van “NLGOVTFUND2022”. Wacht niet te lang want “vol is vol”. Meer informatie op te vragen via info@forumstandaardisatie.nl.

Robin Gelhard ( Forum Standaardisatie) lichtte toe wat de verplichtingen zijn voor de overheid. Pas toe of leg uit, het streefbeeld informatieveiligheid, en geadviseerde AMvB), de beweegredenen daarvoor, en de laatste meetresultaten.

Met gastspreker Güldeniz Isik van Logius praten we bij over BOMOS. Dit model helpt u om een kwalitatieve open standaard te ontwikkelen en beheren.  Met 5 bezoekers ontdekken we ook dat Europa dit model heeft geadopteerd en te accepteren als standaard.

Naar aanleiding van het succes hebben we een volgend spreekuur ingepland. Op 23 maart schoven 15 mensen bij ons aan tafel. Gastspreker Wilfred Nas, expert over digitale toegankelijkheid was daar een van.  

Op 9 maart hielden we een eerste spreekuur en het bleek een schot in de roos. Samen met gastspreker Koos Steenbergen (ministerie BZK) hebben de deelnemers het onderwerp open source bij de kop gepakt. Ook definities, metaforen, het gebruik van open source, het toepassen van het 'Leg uit'-beleid, leveranciersafhankelijkheid en de corona-app kwamen voorbij.

Contact

Werkt de deelnamelink niet? Heeft u een vraag? Of wilt u dat er een spreekuur over uw thema wordt georganiseerd? Laat het ons weten via een e-mail.