Verslag Forum Standaardisatie 14 juni 2023

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 14 Juni 2023

Agendapunt: 1B

Documentnummer: FS-20230927.1B

Download hier de PDF versie van dit verslag. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

Aanwezigheid 

Aanwezig:

  • Larissa Zegveld (voorzitter)
  • Tom Kok (Logius, secretaris)
  • Rudi Bekkers (TU Eindhoven)
  • Peter Curwiel (CIO-Rijk)
  • Guido Bayens (Architectuurraad)
  • Marc van Hilvoorde (FIN)
  • Floor Jas (SURF)
  • Gino Laan (RINIS)
  • Benno Overeinder (NLnet Labs)
  • Friso Penninga (Geonovum)
  • Theo Peters (VNG Realisatie)
  • Michiel Steltman (DINL)
  • Geert-Jan van de Ven (CIP)
  • Jolien van Zetten (NEN, wnd.)

Afwezig:

  • Gijs Boudewijn (Betaalvereniging)
  • Thomas Faber (EZK - directie Digitale Economie)
  • Cor Franke (Franke Interim Management)
  • Peter den Held (gemeente Rotterdam)
  • Mirjam Karmiggelt (GS1 Nederland)
  • Gerard Smits (Het Waterschapshuis)
  • Hans Tijl (provincie Flevoland)
  • Lindy van de Westelaken (BZK – directie Digitale Overheid),

Aanwezig namens bureau:

  • Redouan Ahaloui (adviseur)
  • Désirée Castillo Gosker (adviseur)
  • Ludwig Oberendorff (hoofd)
  • Annemieke Toersen (adviseur)
  • Joram Verspaget (secretaris bureau)
  • Han Zuidweg (adviseur)

Te gast:

  • Remco Schaar, Logius

1. Opening, agenda, verslag

Larissa Zegveld heet de aanwezigen welkom. Namens het Forum verwelkomt ze ook nieuwe Forum-leden Geert-Jan van de Ven en Guido Bayens. Tom Kok is ook nieuw lid en sluit later aan. Dan volgt ook een voorstelronde.

In afstemming met Gijs Boudewijn wordt gekeken naar een opvolger van hem vanuit de Betaalvereniging.

Mededelingen:

Briefwisseling met Arre Zuurmond

De Regeringscommissaris Informatiehuishouding onderhoudt briefwisselingen met verschillende vooraanstaande personen. Larissa Zegveld is hiervoor ook benaderd. Ze vraagt aan de Forum-leden om het aan te geven wanneer ze willen meewerken aan de verdere totstandkoming van de briefwisseling, die gepubliceerd wordt op de website van de Regeringscommissaris. Peter Curwiel en Michiel Steltman hebben al direct contact met Arre Zuurmond.

AI-Forum

Michiel Steltman meldt met Peter Curwiel de komst van een Forum rond Artificiële Intelligentie.

TINTIN

Namens het Forum Standaardisatie is Larissa Zegveld betrokken geweest bij de totstandkoming van TINTIN (Toetsingskader INgebruikname Technologie voor INfectieziektebestrijding). Een check op het toepassen van te verplichten open standaarden is onderdeel van het kader. Ook is er een serious game ontwikkeld, waarin beleidsmedewerkers en bestuurders kunnen oefenen om verantwoord technologie in te zetten bij infectieziektebestrijding. Wolfgang Ebbers – bijzonder hoogleraar ‘ICT en strategisch innoveren in de publieke sector’ aan de Universiteit van Rotterdam en lid van het TINTIN-onderzoeksteam – zal op een nader moment een toelichting geven in het Forum.

Zie ook 100 dagen - Spelhandleiding | Publicatie | Rijksoverheid.nl

Geonovum

Larissa Zegveld meldt dat Friso Penninga lid is geworden van de directie van Geonovum. Naast Friso hebben Rob van de Velde en Noud Hooyman ook zitting in de directie.

Ter besluitvorming

a. Agenda

Geen opmerkingen. Akkoord.

b. Verslag en actiepunten Forum Standaardisatie 12 april 2023

Geen opmerkingen. Akkoord.

2. Staatssecretaris, Tweede Kamer, MIDO, OBDO en Forum Standaardisatie

Ter bespreking

a. AMvB HTTPS en HSTS, presentatie

Patrick Knoester geeft namens BZK/DO een toelichting op de AmVB voor verplichting van het gebruik per 1 juli van de open standaarden HTTPS en HSTS door de overheid voor websites, webapplicaties en web API’s volgens de richtlijnen van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

BZK DO verkent welke volgende standaarden in aanmerking kunnen komen voor verplichtstelling middels een AMvB. Ook wordt bekeken hoe de verplichting van HTTPS en HSTS per 1 juli 2023 verloopt.

Het Forum Standaardisatie geeft mee dat een centraal overzicht (éénloketsysteem) van de al wettelijk verplichte standaarden naast de standaarden die verplicht zijn en worden via een AMvB meer inzicht zou geven in het totaal aan verplicht door de overheid te gebruiken open standaarden. Best practices hiervoor zijn al elders te vinden, zoals rond bouwstandaarden.

Verder bieden bestaande technieken zoals Linked data mogelijkheden om gefragmenteerde informatievoorziening met elkaar in verband te brengen en geconsolideerd aan de gebruiker aan te bieden. Daarbij kan desgewenst ook de verhouding met niet-wettelijk-verplichte standaarden in verband gebracht worden. BZK DO staat open voor advies over dit soort zaken. De pagina Veelgestelde vragen over de AMvB op digitaleoverheid.nl biedt in ieder geval nu al ruimte om nader op punten in te gaan die in relatie met deze AMvB spelen.

b. Gevolgen Wdo voor werkzaamheden Forum Standaardisatie

Ludwig Oberendorff licht toe wat de gevolgen zijn van de inwerkingtreding van de Wdo (en de AMvB HTTPS en HSTS) voor de werkzaamheden van het Forum Standaardisatie.

  • Met BZK als ‘afzender’ van de wet vindt constante afstemming plaats over deze gevolgen.
  • Onder andere de website van het Forum Standaardisatie zal worden aangepast met een uitleg over de verzwaring van het regime voor HTTPS en HSTS (met een verwijzing naar de BZK-site daarover) en met het bijwerken van de beslisboom open standaarden bij inkoop.
  • Het bureau blijft de toepassing van de standaarden HTTPS en HSTS meten. Afzender van dit deel van de meting wordt nu echter BZK. BZK informeert de Kamer over de resultaten van die metingen. Omdat het normadressaat van de HTTP/HSTS-AMvB (zogenaamde a-bestuursorganen uit de Algemene Wet Bestuursrecht) anders is dan dat van de ‘pas toe of leg uit’-afspraken, zal het aantal bemeten internetdomeinen worden uitgebreid. De IV-meting van het Forum Standaardisatie, en de rapportage daarover, betreft de overige standaarden waar streefbeeldafspraken over gemaakt zijn.
  • De handreiking betrouwbaarheidsniveaus van het Forum Standaardisatie wordt aangepast, omdat het kerndeel ervan nu onderdeel van de Wdo is geworden (in de vorm van een Ministeriële Regeling op grond van artikel 6 Wdo).

Ter toelichting

c. Terugkoppeling vergadering OBDO 25 mei 2023

Het OBDO heeft akkoord gegeven op het voorstel tot het verplichten van de standaard security.txt door plaatsing op de ‘pas toe of leg uit’-lijst. Het OBDO onderkent de urgentie die uitgaat van de resultaten van de IV-meting en is daarnaast akkoord met plaatsing van security.txt op de ‘pas toe of leg uit’-lijst. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen. De leidende rol van Nederland hierin wordt breeduit erkend in de media.

Ook stond de IV-meting begin 2023 op de agenda. Hieruit blijkt dat het groeitempo voor de implementatie van de standaarden uit de streefbeeldafspraken te laag ligt. Projecten van BZK en EZK om de adoptie te verhogen helpen wel vruchten afgeworpen.

Zoals afgesproken in het OBDO van december 2022 werkt de CIO Rijk momenteel, in afstemming met VNG en Manifestgroep,aan een plan van aanpak voor de adoptie van de standaarden door achterblijvers, zodat het OBDO daar op kan gaan sturen CIO-Rijk geeft aan dat dit plan naar verwachting in het derde kwartaal van 2023 voorgelegd aan het OBDO. Meegegeven wordt dat hierbij de CIO’s ook een rol moet worden toebedeeld (“meer ruimte nodig” versus “meer ruimte nemen”).

d. Invulling vrije plaatsen Forum Standaardisatie

Nadat Tom Kok ook is aangeschoven bij deze vergadering volgt een voorstelronde van de aanwezige Forum- en bureauleden en de nieuwe leden van het Forum Standaardisatie.

Ter kennisname

e. Review op visie Architectuur Digitale Overheid 2030

Guido Bayens geeft een toelichting op het verloop van het proces. De visie is een concretisering van de NORA (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur). Tientallen reacties zijn binnengekomen voor de review. De visie is nu nog in een concept stadium. De 1.0-versie zal na de zomer worden voorgelegd aan de Architectuurraad digitale overheid, de programmeringsraad GDI en het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO). Ook wordt het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding betrokken bij de totstandkoming van de visie.

Meegegeven wordt er al meerdere visies op de digitale overheid bestaan waarin het een en ander is uitgewerkt.

f. Verslagen gremia MIDO

Geen opmerkingen.

3. Open standaarden, lijsten

Ter besluitvorming

Friso Penninga voert het namens de Stuurgroep open standaarden het woord.

a. Forumadvies NL GOV Assurance profile for OpenID Connect 1.0

Thans staat SAML op de ‘pas toe of leg uit’-lijst en OIDC op de lijst aanbevolen standaarden. Voorstel is om met de aanmelding van NL GOV AP OIDC voor de ‘pas toe of leg uit’-lijst deze standaard met SAML op de ‘pas toe of leg uit’-lijst te plaatsen en OIDC te verwijderen van de lijst aanbevolen standaarden.

Opgemerkt wordt dat de term ‘assurance’ tot verwarring kan leiden. Het is een zwaar begrip dat mogelijk niet van toepassing is op deze standaard. Een andere term zal worden gezocht om (beter) aan te kunnen sluiten op wat meer gangbaar is.

Het Forum stemt in met het aan het OBDO ter accordering voorleggen van dit voorstel.

Ter toelichting

b. Voortgang lopende procedures

Geen opmerkingen.

c. Onderzoek life cycle management en prioritering van standaarden

Het bureau schakelt met Logius om te contact te leggen met Peter Curwiel van CIO Rijk, onder andere over het totstandbrengen van best practices hierover.

Meegegeven wordt dat life cycle management ook een belangrijke rol speelt voor hard- en software.

d. Acties voor de doorontwikkeling van de lijst open standaarden

Geen opmerkingen.

e. Europese Aanbesteding Toetsingsprocedures

Geen opmerkingen.

4. Open standaarden, adoptie

Ter bespreking en besluitvorming

a. Vertoning van video over de Beslisboom open standaarden

BFS heeft een video over de Beslisboom Open Standaarden gepubliceerd. Deze wordt ter vergadering getoond aan de aanwezige Forum-leden met het vriendelijke verzoek de link naar de video te delen in eigen achterban.

Beslisboom Open Standaarden | Forum Standaardisatie

Meegegeven wordt dat het bedrijfsleven ook baat heeft bij het gebruik van een soortgelijke / de beslisboom. Systemen moeten periodiek worden opgeschoond op standaarden ‘uit de vorige eeuw’, ook met het oog op de veiligheid. VNG is onder andere hierover in contact met leveranciers

b. Verdiepende gesprekken en nadere analyse Monitor Open Standaarden 2022

Naar aanleiding van de Monitor open standaarden 2022 zijn gesprekken gevoerd met inkoopadviseurs van onderzochte aanbestedingen en met beheerders van overheidsbrede voorzieningen. Deze leveren inzichten op waarover het Forum Standaardisatie nader kan communiceren. In een komende vergadering volgt een stand van zaken rond de mogelijkheden voor het toetsen van grote ICT-projecten op het toepassen van het ‘pas toe of leg uit’-beleid (actiepunt).

c. Sponsorschap dossiers en thema’s Forum Standaardisatie

Aan de Forum-leden wordt gevraagd aan te geven wie welke openstaande dossiers en thema’s wil sponsoren (eventueel met wisselingen en aanvullingen op reeds gesponsorde dossiers en thema’s). Dit kan ook na de vergadering aan het bureau.

Gino Laan geeft aan eventueel als sparring partner van het bureau te kunnen optreden.

d. Agendering IV-meting en Monitor OS en aanwezigheid

Geen opmerkingen.

Ter kennisname

e. Internet- en beveiligingsstandaarden

Geen opmerkingen.

f. Kennisplatform API’s

Geen opmerkingen.

g. Document- data- en contentstandaarden

Geen opmerkingen.

h. Praktijkverhalen als inspiratie

Geen opmerkingen.

i. Semantiek

Het bureau neemt contact op met CIO Rijk over dit onderwerp.

j. Eindconferentie TinTin

Han Zuidweg geeft mee dat in het European Multi-Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP) veel interesse bestaat voor TinTin

5. Voortgang en communicatie

Ter kennisname

a. Internationaal

Rudi Bekkers (voorzitter van de sponsorgroep Internationaal) geeft een toelichting op de stand van zaken rond het High-Level Forum on European Standardisation (HLF). Standaardisatie-organisaties CEN (European Committee for Standardization), CENELEC (het Europese comité voor elektrotechnische standaardisatie) en ETSI (European Telecommunications Standards Institute) zijn lid van het HLF.

In concept wordt gewerkt aan het 2023 annual Union work programme for European standardisation. Deze bestaat nu uit 82 acties verdeeld over vier hoofdcategorieën. Bekeken wordt of in een komende Forum-vergadering een afgevaardigde van de Nederlandse delegatie een toelichting kan geven op hoe de delegatie te werk gaat en wat deze inbrengt (actiepunt).

Werkgroepen zijn opgericht binnen het HLF. Rudi Bekkers is lid van de werkgroep Edu & Skills.

Han Zuidweg meldt dat het mandaat van het European Multi-Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP) met drie jaar is verlengd. Het MSP zal het HLF bestuurlijk en beleidsmatig adviseren.

In relatie tot het onderzoek naar internationale standaardisatie wordt gevraagd de verhouding tussen Europese en nationale standaarden mee te nemen.

b. Forum Standaardisatie en Cloud

Het bureau neemt contact op met CIO Rijk over dit onderwerp.

c. Regie op Gegevens (RoG)

Het bureau neemt contact op met CIO Rijk over dit onderwerp.

d. Federatief Datastelsel

Het bureau neemt contact op met CIO Rijk over dit onderwerp.

e. Lopende aanbesteding

Geen opmerkingen.

f. Review vernieuwing format generieke template Project Start Architectuur (NORA)

Geen opmerkingen.

g. Communicatie

Geen opmerkingen.

h. Overzicht columns Larissa Zegveld in iBestuur

Geen opmerkingen.

6. Rondvraag

Mondeling

Michiel Steltman stelt voor om te verkennen of er een standaard bestaat of nodig is waarmee een organisatie kan verklaren qua ICT in control te zijn, vergelijkbaar met de ISAE 3402, die – met het oog op audit-lastenreductie – mede gericht is op de herbruikbaarheid van eerdere (deel) audits, en of dit iets is voor het Forum Standaardisatie en/of het HLF en MSP (=actiepunt).

7. Sluiting

Actiepunten

# Actiepunt Wie

Per

datum

Status Werkplan 2023
155 svz rond mogelijkheden toetsen grote ICT-projecten op toepassen ‘ptolu’-beleid BFS 14 juni 2023 Wordt ingepland  
154 Toelichting afgevaardigde Ned. delegatie op hoe delegatie te werk gaat en wat deze inbrengt BFS/sponsorgroep internationaal 14 juni 2023 Wordt ingepland  
153 Verkenning naar (benodigde) standaard waarmee een organisatie kan verklaren qua ICT in control te zijn BFS/Michiel Steltman 14 juni 2023 Loopt  
152 Stand van zaken doorontwikkeling lijsten (Paul Dam) BFS 14 juni 2023 FS 27 september 2023  
151 Forum website aanpassen op AMvB HTTPS en HSTS met uitleg over regimes BFS 14 juni 2023 Afgerond  
150 In FAQ nadere duiding (inzoomen) verplichting voor linked data (web API’s), endpoints, websites die ogen als apps, en apps (laatste vallen er niet onder) BFS via BZK 14 juni 2023 Volgt  
149 Afstemmen met BZK timing actualisatie Forum-leden in instellingsbesluit BFS via BZK 14 juni 2023 Najaar  
148 Organiseren toelichting nieuwe Forum leden BFS 12 april 2023 Wordt ingepland  
145 Lijst ‘andersoortige standaarden’ inzichtelijk maken voor Forum BFS 8 februari 2023 Volgt 2.2
144 Stand van zaken follow up OBDO-afspraak CIO Rijk plan van aanpak adoptie IV-standaarden CIO Rijk 8 februari 2023 Doorlopend 3.2.1
143 Nader bespreken ontwikkelingen EU Internet Standards Deployment Monitoring Website Sponsorgroep Internationaal met Forum 7 dec 2022 Volgt 4.4
142 Bespreken met oud-collega RDW – watermanagement en internationaal – n.a.v. enquête inventarisatie internationale thema’s Forum-leden en achterban Peter den Held 7 dec 2022 Volgt 6.4
141 Met Forum reflecteren op hoe open standaarden toe te passen buiten aanbestedingen om (bijvoorbeeld met best practices) Stuurgroep 7 dec 2022 Volgt 3
140 Schriftelijke oproep aan Forum voor schriftelijke review voor verwijderen open standaarden van lijsten Bureau 7 dec 2022 Doorlopend 2.2
139 Gesprek over mogelijke regierol NCSC voor STIX en TAXII Larissa Zegveld en Ludwig Oberendorff 7 dec 2022 Afgerond 3
136 Verbinding Strategie Digitale Economie met onderzoek CIO Rijk naar overheidsnetwerken Thomas Faber, Peter den Held 7 dec 2022 Volgt 1.3
134 Bespreken onderwerpen datastrategie, interbestuurlijk datastelsel, data bij de bron, connectiviteit en interoperabiliteit Larissa Zegveld, Gerard Smits, Theo Peters, Friso Penninga, Peter den Held en Ludwig Oberendorff en eventueel externe betrokkenen 7 dec 2022 Afgerond 1.2
133 Overheidsarchitectuur voor federatief datastelsel bespreken met EZK Forum 7 dec 2022 Afgerond 1.2
124 Afstemmen met Theo Peters over vertegenwoordiging waterschappen in Architectuurraad Gerard Smits

28 sept

2022

Loopt 1.1
122 Afpelsessie voor Cloud Larissa Zegveld, Michiel Steltman, Ludwig Oberendorff e.a.

28 sept

2022

Afgerond Nieuw
121

Bereikbaarheid 112 i.r.t.

afschakeling 2G en 3G bespreken met ETSI en hierover in volgende Forum- vergadering terugkoppelen.

EZK (Alisa

Heaver)

8 juni

2022

Volgt Nieuw
109 Verkennen mogelijkheden communicatie-impuls adoptie open standaarden BFS i.s.m. BZK/DS

20 april

2022

Afgerond (doorlopen ikv. AMvB) 3.17.1
102 Inbreng aanleveren voor fiche BZK/DS EU Strategy on Standardisation Forum

9 maart

2022

Afgerond. 4.5
101 Ontwikkelingen rond Digital Wallet voor bespreking in een volgende samenkomst sponsorgroep Internationaal. Stuurgroep Internationaal

8

december 2021

Afgerond 4.5
97 Identity Management – nadere uitwerking Cor Franke en Gerard Hartsink

8

december 2021

Afgerond 1.3
95

Verkennen hoe samen op te trekken om

informatieveiligheid waterschappen en overheid verder te versterken

Forum en UvW

29

septembe r 2021

Afgerond (8.5)
86 Nieuwe updates over WDO in Forum BZK

21 april

2021

Doorlopend als er nieuws te melden is 3.17
63

Aandacht voor internationale

aspect in volgende versie inkoop en open standaarden en contact met NEVI

BFS, Gerard

Hartsink

9

december 2020

Afgerond. 4
84

Wens: Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale

Informatiehuishouding in een

volgende Forum-vergadering

 

21 april

2021

t.z.t. 3.15.2

Afgeronde actiepunten

147 Nasturen presentaties Alisa Heaver en Guido Bayens BFS 12 april 2023 Afgerond
146 Peter den Held verkent of hij of een collega van hem kunnen aansluiten bij de sponsorgroep Identity Management Peter den Held 8 februari 2023 Afgerond
138 Afstemmen met IHW over hun inbreng in evaluatie Aquo-standaard Bureau 7 dec 2022 Afgerond
137 Notitie voor inzicht in hoe activiteiten Forum bijdragen aan beleidsdoelen Strategie Digitale Economie Bureau 7 dec 2022 Afgerond (niet meer nodig)
135 Notitie voor inzicht in hoe activiteiten Forum bijdragen aan beleidsdoelen werkagenda waardengedreven digitaliseren Bureau 7 dec 2022 Afgerond (Forum 8 feb 2023)
132 Aanpassen overzicht agenderingen Monitor en IV- meting aan de hand van opmerkingen 28 sept 2022 Bureau

28 sept

2022

Afgerond
131

Aanpassen Monitor open

standaarden 2022 aan de hand van opmerkingen 28 sept 2002 en def versie agenderen voor Forum- vergadering 7 dec 2022

ICTU, bureau

28 sept

2022

Afgerond
129 Verspreiden video SKOS in eigen achterban Forum

28 sept

2022

Loopt
128

Voorstel aan OBDO

verwijdering OWMS van ‘ptolu’-lijst

Bureau

28 sept

2022

Afgerond
127 Bespreken agendering IV- meting plus adviezen voor OBDO 1 dec 2022 met bureau OBDO (n.a.v. annuleren agendapunt OBDO 22 sept 2022) Bureau

28 sept

2022

Afgerond
126

Werkplan 2023: aanpassen

adhv gemaakte opmerkingen 28 sept 2022, incl. duidelijkheid over vervallen en nieuwe actiepunten, en def versie agenderen voor Forum-vergadering 7 dec

2022

Bureau

28 sept

2022

Afgerond
125

Int. standaarden en e-wallet

op de agenda van studiereis

Gerard Hartsink,

Hetty Lucassen, Peter den Held en bureau

28 sept

2022

Afgerond
123 Verslagen Architectuurraad aan Forum Standaardisatie sturen Bureau

28 sept

2022

Doorlopend
120 Doorontwikkeling lijsten open standaarden: voor punten met prioriteit ‘hoog’ en ‘midden’ voorzet in vergadering 28 september 2022 ter eerste afstemming. BFS

8 juni

2022

Afgerond
119 Verslagen Architectuurraad (zogenaamde Verslagen-in- één-minuut) worden meegestuurd met Forum- stukken BFS

8 juni

2022

Doorlopend
118 Communicatie publieke waarden en open standaarden: bijgewerkte versie geagendeerd voor Forum 28 september of 7 december BFS

8 juni

2022

Geagendeerd voor 7 december 2022
117 IV-meting voorjaar 2022 wordt na oplevering per mail toegestuurd aan leden Forum en geagendeerd voor vergadering OBDO van 22 september BFS/Forum

8 juni

2022

Geagendeerd

voor 28 september 2022, wordt doorgeschove n naar 1 dec

116

Herinneringsmail aan Forum

over enquête betrokkenheid bij internationale standaardisatieontwikkelingen en welke thema’s de sponsorgroep internationaal met prioriteit in 2023 mag gaan volgen.

BFS

8 juni

2022

Afgerond
115b Plaatsen verwijzing naar werkplan bij nieuwe actiepunten. BFS

8 juni

2022

Doorlopend
115 Uitvraag bij Forum over toetsingskader ingebruikname technologie infectie-bestrijding (project TINTIN, VWS). BFS

8 juni

2022

Afgerond
114 Enquête onder leden Forum over thema’s voor inventarisatie bovensectorale standaardisatieontwikkelingen + hun internationale betrokkenheid bij standaardisatieontwikkelingen Sponsorgroep internationaal en BFS

20 april

2022

Afgerond
112 Voorstel voor thematische clustering open standaarden op site BFS i.s.m. Benno Overeinder

20 april

2022

Afgerond
111 Schriftelijke uitvraag bij leden Forum voor bijwerking overzicht agendering IV- meting en Monitor OS en eigen gremia + sponsorschap BFS

20 april

2022

Doorlopend
110

Gespreksnotitie over

communicatie publieke waarden open standaarden op agenda komende vergadering

BFS

20 april

2022

Afgerond
107 Mogelijkheden verkennen aanpassen mandaat Forum Standaardisatie als uitwerking brieven over digitalisering van BZK en EZK daar aanleiding toe geeft. Forum i.s.m. BZK en EZK

20 april

2022

Afgerond
106 Aanpassen verslag op Fiche over de EU Standardisation Strategy (opgesteld door EZK) BFS

20 april

2022

Afgerond
105 Nadere afstemming over DCAT AP DONL Friso Penninga en Hetty Lucassen

9 maart

2022

Af gerond.
104 Voorstel uitbreiding Stuurgroep

BFS/Stuurgroe

p

9 maart

2022

Afgerond.
103 Voorleggen werkplan 2022 aan OBDO BFS

9 maart

2022

Af gerond.
100 Uitvraag aan Forum over standaarden en federatief basismodel BFS

8

december 2021

Af gerond.
96 Gesprek aangaan over vertrouwelijkheid en governance totstandkoming internetstandaarden en digitale autonomie. Benno Overeinder en klein comité Forum

29

septembe r 2021

Afgerond.
91 Verkend wordt op welke wijze de meerwaarde van open standaarden en het werk van het Forum kan worden overgebracht aan DiZa , oa. via de StasBZK BFS

9 juni

2021

Afgerond.
82 In beeld brengen internationale relaties leden Forum. Forum + BFS

10 maart

2021

Afgerond
80 Verbinding leggen naar bestuurders die op papier verantwoordelijkheid dragen voor de aangestipte onderwerpen in het rapport Inventarisatie standaardisatie, maar in de praktijk hierover beperkte kennis (kunnen) hebben. BZK/DS

10 maart

2021

Besproken in Forum vergadering juni 2021. Is gedaan, bijv. semantiek + 1- extensie
73 Bewaken dat ‘de standaardisatietaak’ weer bij evt. nieuwe governance instellingsbesluiten goed wordt meegenomen, zoals in het huidige OBDO-besluit. BZK/DS

10 maart

2021

Afgerond. Voorzitter Forum is lid van architectuurboard MIDO.
67

“Cloud + rol overheid + Gaia X

revisited” agenderen voor Forum I of II 2021, incl. betrokkenheid EZK

Michiel

Steltman, Thomas Faber, Theo Peters, BFS

9

december 2020

Afgerond. Meegenomen in de vorm van cloud verkenning.
66 Cloud-initiatief VNG R: waar speelt standaardisatie een rol Theo Peters met Larissa Zegveld en Gerard Smits

9

december 2020

Afgerond. Onderdeel afpelsessie Cloud, en follow up daarvan in de vorm van cloud verkenning
62

Meehelpen aan intensiveren

gebruik DigiNetwerk voor overheden i.p.v. internet

BFS

9

december 2020

Komt, na eerste bespreking in Forum, tzt. terug in een komende Forum vergadering.

Documentatie-type