Notitie indeling standaarden volgens domeinen

Content

Vergadering: 28 september 2022

Agendapunt: 3C

Documentnummer: FS-20220928.3C

Aan: Forum Standaardisatie

Van: Stuurgroep Open Standaarden

Bijlagen: geen

Download hier de PDF versie van deze notitie. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

Inleiding

Deze notitie geeft een voorstel voor het actualiseren van de huidige indeling van standaarden volgens domeinen.

Het Forum Standaardisatie (FS) gaf in de vergadering van 20 april 2022 prioriteit aan de uitwerking van een doelmatiger clustering (in het vervolg aangeduid met: indeling) van standaarden op de lijsten. De huidige indeling op domeinen op de website en op de flyer laat zich teveel leiden door het technische domein van individuele standaarden. Zij geeft inkopers, architecten en bestuurders te weinig inzicht in de samenhang van standaarden en hun toepasbaarheid in de digitale dienstverlening.

Vraag aan Forum Standaardisatie om dit voorstel over het actualiseren van de indeling van standaarden te bespreken en de voorkeurbenaming voor ieder domein vast te stellen.

Context

Uit het onderzoek van Paul Dam over de doorontwikkeling van de lijsten open standaarden kwamen aanbevelingen naar voren die het FS op 20 april heeft onderschreven.

Een van deze acties is een andere indeling(en) van de standaarden. Een aantal benamingen voor de domeinen uit de huidige indeling is inmiddels door de tijd ingehaald. Marc van Hilvoorde vatte het zo samen:

Als ik naar een supermarkt ga, zoek ik niet naar categorieën producten maar naar ingrediënten voor een maaltijd.

FS heeft deze actie geprioriteerd als hoog. Bij het oppakken van de actie ‘indeling’ is gekozen om eerst de huidige indeling volgens domeinen op de website en op de flyer op te pakken. In een tweede fase werkt het Bureau Forum Standaardisatie (hierna: Bureau) aan heel nieuwe indelingen voor verschillende doelgroepen.

Scope van dit voorstel

Scope van dit voorstel is een laagdrempelige herbenoeming van bestaande indeling volgens domeinen, die verschuivingen van standaarden vermijdt of tot een minimum beperkt.

Het Bureau werkt aan professionalisering van de informatiehuishouding, waaronder van de registraties van standaarden (Lijst Open Standaarden). Deze professionalisering maakt het mogelijk om meerdere indelingen van standaarden te hanteren naast elkaar (via ‘filtering’). Daarnaast wordt het ook mogelijk standaarden te koppelen aan meer dan één domein. Deze mogelijkheden zijn buiten scope van dit voorstel.

Operationeel gezien is een complete herindeling van deze domeinen op dit moment niet van toepassing: een herindeling van deze domeinen betekent een ingrijpende wijziging van de techniek achter de FS-website en van de beslisboom voor inkopers. Een tweede criterium is om het verschuiven van standaarden naar andere domeinen tot een minimum te beperken om de impact op de website en de beslisboom voor inkopers te beperken.

Voorgestelde actualisering van de indeling

Uitgangspunt is dat de nieuwe benamingen zich richten op resultaat en betekenis van de standaard (bv. Veilig internet) in plaats van het proces en middel (bv. Stelselstandaarden, REST API). Hierbij is het zoeken naar goed midden tussen namen die dichtbij huidige namen staan en meer wervende namen die geen technische lading hebben en aanduiden wat met een standaard wordt bereikt.

Dit voorstel houdt in dat twee domeinen verdwijnen: REST API en Overig. De twee standaarden in die domeinen worden toegekend aan een ander domein:

  • REST API en OpenAPI Specification (OAS) verhuizen naar de opvolger van het domein ‘Stelselstandaarden’
  • EML-NL verhuist naar de opvolger van het domein ‘Juridische verwijzingen’

De volgende tabel geeft een overzicht van de namen van domeinen; alternatieve benamingen zijn genummerd.

Voorgestelde naam (met alternatieven) Voorheen Standaarden

Veilig internet

Internet en veiligheid

Veiligheid

Internet en beveiliging Ades Baseline Profiles, DKIM, DMARC, DNSSEC, HTTPS en HSTS, IPv6 en IPv4, NEN-ISO/IEC 27001, NEN-ISO/IEC 27002, NL GOV AP for OAuth, RPKI, SAML, SPF, STARTTLS en DANE, STIX en TAXII, TLS, WPA2 Enterprise

Uitwisselingsfundament

Infrastructuur

Digitale infrastructuur

Uitwisselingsbasis

Datafundament

Halen bij de bron

Stelselstandaarden Digikoppeling, StUF, OAS, REST-API Design Rules, Geo-standaarden

Openbaar en toegankelijk

Openbare en toegankelijke overheidsinformatie

Informatie, data en toegang

Toegankelijke informatie en data

Informatieverstrekking

Documenten en (web)content Digitoegankelijk, ODF, 
PDF (NEN-ISO), SKOS

Economie en werk

Efficiëntie en e-factureren

Efficiënte overheid

Financiën en economie

E-facturatie en administratie NLCIUS, SETU, WDO Datamodel, XBRL

Bouwen en wonen

Ruimtelijke ontwikkeling

Ruimtelijke ordening

Bouw COINS, IFC, NLCS, VISI

Bestuur en recht

Transparantie, democratie en rechtstaat

Democratie en rechtstaat

Transparant bestuur en recht

Juridische verwijzingen BWB, ECLI, JCDR, EML_NL

Schoon water en beschermde bodem

Schoon water en gezonde bodem

Water en bodem Aquo-Standaard, GWSW, SIKB0101, SIKB0102

Onderwijs en Cultuur

Onderwijs en Loopbaan

Onderwijs en loopbaan E-Portfolio NL, NL LOM
vervalt Overig  
vervalt REST-API’s  

Documentatie-type