Oplegnotitie Staatssecretaris Tweede Kamer MIDO OBDO en Forum Standaardisatie

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 8 juni 2022

Agendapunt: 3

Documentnummer: FS20220608.3

Bijlage: Kamerbrief over hoofdlijnen beleid digitalisering van de minister van Economische Zaken en Klimaat

Download hier de PDF versie van deze oplegnotitie. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

Ter bespreking

A. Gesprek Hetty Lucassen en Larissa Zegveld met staatssecretaris Van Huffelen over traject herkenbare en veilige digitale overheid

Hetty Lucassen en Larissa Zegveld spraken op 9 mei 2022 met staatssecretaris van minBZK Alexandra van Huffelen over het traject herkenbare en veilige digitale overheid. Van Huffelen steunt het traject en is voorstander van een uniforme extensie voor domeinnamen van de overheid. Ter vergadering geeft BZK een verdere terugblik op het gesprek en een toelichting op de vervolgstappen.

B. Stand van zaken Wet digitale overheid (WDO) en Algemene Maatregel van Bestuur

De Wet digitale overheid heeft als doel het regelen van het veilig en betrouwbaar kunnen inloggen voor Nederlandse burgers en bedrijven bij de (semi-)overheid. De wet stelt daarnaast open standaarden verplicht. Hiermee implementeert Nederland de EU-richtlijn over toegankelijkheid van overheidswebsites en apps. De Eerste Kamer heeft vragen gesteld bij het wetsvoorstel. De Staatssecretaris zal daarom een wetswijziging indienen. De WDO gaat daarom voorlopig nog niet in werking. BZK geeft tijdens de vergadering een toelichting op het verdere proces.

C. Brief hoofdlijnen beleid Minister van Economische Zaken en Klimaat

Naar aanleiding van het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' heeft de minister van EZK in een brief aan de Tweede Kamer uiteengezet hoe zij binnen haar portefeuille uitwerking geeft aan onder andere het onderwerp digitale economie en welke prioriteiten zij daarbij ziet. Ter vergadering licht minEZK de brief nader toe en geeft aan welke aanknopingspunten gezien worden voor het Forum Standaardisatie (in relatie tot het werkplan).

Ter kennisname

D. Proces beleidslijnen en prioriteiten werkplan Forum Standaardisatie 2023 en verder

Conform het huidige werkplan zal het bureau in samenwerking met BZK, EZK en het Forum een nieuw werkplan voor 2023 (en verder) opstellen, gebaseerd op het nieuwe instellingsbesluit. De activiteiten van het Forum zullen nadrukkelijker worden gekoppeld aan de maatschappelijke doelen en de beleidslijnen van het nieuwe kabinet. Daarnaast wordt gekeken naar een prioritering, gelet op de capaciteit. Ter vergadering wordt een nadere toelichting gegeven op het proces.

E. Terugkoppeling vergadering OBDO 2 juni 2022

Ter vergadering volgt een toelichting op de besluitvorming van het OBDO.

Documentatie-type