Oplegnotitie OBDO en Forum Standaardisatie

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 9 Maart 2022

Agendapunt: 3

Documentnummer: FS 20220309.3

Bijlagen:

Download hier de PDF versie van deze oplegnotitie. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

Ter bespreking

a. Werkplan Forum Standaardisatie en update instellingsbesluit

Naar aanleiding van de bespreking van het tweede concept werkplan 2022 in de Forumvergadering van december 2021 is het werkplan aangepast. Zo is duidelijker gemaakt dat prioriteiten geen resultaatsverplichting van het Forum betreffen, maar de gewenste focus in de advisering & capaciteitsverdeling (gelet op veelheid actiepunten). Daarnaast worden onderdelen die opdrachtgeverschap en bureau betreffen overgeheveld naar een komende meerjarige programmaovereenkomst tussen opdrachtgevers en bureau.

b. Vorm en duur vergaderingen Forum Standaardisatie

In het Forum van december hebben BZK en EZK hun wens toegelicht om de Forum-vergaderingen meer te richten op strategie, het verbinden van Forum activiteiten met maatschappelijke en beleidsdoelen, en minder op de technische aspecten. Mede met het oog op het zoeken naar meer realisatiekracht in de advisering over adoptie, in samenwerking tussen Forum, BZK/EZK en het bestuurlijk niveau van onze achterban.

In de decembervergadering werd besloten daarop deze vergadering terug te komen. De vergaderduur is korter dan gebruikelijk en bij het opstellen van de agenda zijn evident strategische punten zoveel mogelijk aan de voorkant van de agenda geplaatst.

Ter kennisname

c. Terugkoppeling OBDO 10 februari 2022: Herkenbare en veilige digitale overheid

Hetty Lucassen en Larissa Zegveld hebben in het OBDO van 10 februari jl. het onderwerp “Herkenbare en veilige digitale overheid” gepresenteerd.

In de presentatie werd de link tussen een herkenbare en veilige digitale overheid verduidelijkt. Onze echtheidskenmerken voor websites en e-mail (anti-phishing standaarden) hebben immers alleen waarde als de websitedomeinnaam en het e-mailadres herkenbaar zijn als overheidsdomein. Maar het probleem van slechte herkenbaarheid is veel groter. Omdat het voor miljoenen mensen lastig is publieke van private websites te onderscheiden betalen mensen vaak voor (gratis) overheidsdienstverlening via (weinig waarde toevoegende) ‘intermediairs’. Het onderscheid is zo onduidelijk dat de consumentenbond een speciale pagina met tips heeft ingericht om echte overheidswebsites te herkennen. Het probleem werd in het OBDO breed herkend.

In het OBDO hebben Hetty en Larissa ter kennisname ook de drie (elkaar aanvullende) oplossingsrichtingen geschetst, die nu verkend worden: een update van het internetdomeinbeheer beleid, een Register Internet Overheidsdomeinen (RIO), en één sub-domeinnaam-extensie voor de overheid (*.overheid.nl).

d. Werkconferentie levensgebeurtenis van werkloosheid naar werk

Forum Standaardisatie verkent in opdracht van de staatssecretaris van BZK de kansen voor semantische standaardisatie in het verbeteren van overheidshandelen.

De werkconferentie verkent deze kansen aan de hand van een drietal best practices op het terrein van semantiek in regels, gegevens en daarop gebaseerde besluiten. En hoe deze ons kunnen helpen aan meer begrijpelijke en uitlegbare uitkomsten voor burgers.

Deelname aan de conferentie is op uitnodiging. Stand van zaken bestuurders/directeuren:

  • Erik Dannenberg (voorzitter Divosa)
  • Simon Sibma (voorzitter RvB SVB)
  • Guus van Weelden (RvB UWV)
  • Inge Cotte (directeur uitkeringen UWV)
  • Stan Basten (MinFin pvv directeur strategie, recht & beleid)
  • Jan Ijzerman (MinSZW directeur Stelsel & Volksverzekeringen)
  • Diantha Croese (Ketenmanager Loonaangifteketen)
  • Jorinde Ter Mors (Voorzitter vereniging directeuren publieksdiensten)

Lopend: Nathan Ducastel (VNG), Harmen Harmsma (DUO)

Genodigd zijn aanvullend (senior) strategisch adviseurs bij onder andere de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Financiën, Justitie en Veiligheid, en Binnenlandse Zaken, de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, DUO, UWV, de Loonaangifteketen, Nationale Politie en Kadaster.

De hier volgende tekst is recent uitgegaan aan de genodigden. De komende weken volgt nadere informatie over het programma.

De voorbereidingen zijn in volle in gang!

Samen aan oplossingen werken kent uitdagingen. Recent besteedde de president van de Algemene Rekenkamer, Arno Visser, hier uitgebreid aandacht aan in zijn essay “De donkere kant van de maan”. 

Ook journalist Marc Chavannes van De Correspondent beschrijft in zijn artikel veel zaken waar wij als overheid hard aan zouden mogen werken. Dit doen we ook.

We stellen ons hierbij de vraag: Hoe helpen we enerzijds mensen en bereiken we tegelijkertijd het doel van ons beleid en onze regels?

En: hoe doen we dat in verschillende domeinen en domein overstijgend? En wat kunnen we hierin van elkaar leren?

Op de werkconferentie verkennen we samen hoe standaardisatie en semantiek hierin helpen. En van belang zijn om zicht te krijgen op betekenis van ons overheidshandelen, wat hierbij komt kijken en waarmee dit kan helpen.

We ervaren hoe het is om als burger in de problemen te komen. En verdiepen ons in drie praktijkcases die inspireren dit soort problemen op te lossen. Welke kansen bieden deze cases?

En hoe benutten we deze kansen als waardevolle toevoeging op het arsenaal aan lopende acties, specifiek in het domein van werk en inkomen?

Meld je aan via ons contactformulier, onder vermelding van 'werkconferentie'.

Documentatie-type