Verslag Forum Standaardisatie 10 maart 2021

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 21 april 2021

Agendapunt 1B

Documentnummer: FS-20210421.1B

Verslag van vergadering: woensdag 10 maart 2021

Vergader-app: WebEx

Contactpersoon: Joram Verspaget

Secretaris Bureau Forum Standaardisatie

joram.verspaget@forumstandaardisatie.nl

06-5284 5592

Meelezer: Ludwig Oberendorff

Aanwezig: Larissa Zegveld (voorzitter), Gijs Boudewijn (Betaalvereniging), Rudi Bekkers (Technische Universiteit Eindhoven), Yvonne van der Brugge (Logius, secretaris), Thomas Faber (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, DDE), Gerard Hartsink (financiële sector), Floor Jas (Surfnet), Hetty Lucassen (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, DDO), Joop van Lunteren (adviseur), Benno Overeinder (NLnet Labs), Friso Penninga (Geonovum), Theo Peters (VNG Realisatie), Harry Roumen (Ministerie van Financiën, CIO-office), Gerard Smits (Waterschapshuis), Anneke Spijker (Interprovinciaal Overleg), Michiel Steltman (DINL), Rik van Terwisga (NEN), Rob Verweij (RINIS)

Afwezig: Cor Franke (Franke Interim Management) wegens zorg, Marc van Hilvoorde (namens CIO Rijk),Ad Reuijl (Manifestgroep/CIP)

Namens bureau: Redouan Ahaloui (adviseur), Reindert Gerding (adviseur),

Désirée Castillo Gosker (adviseur), Robin Gelhard (adviseur), Bart Knubben (adviseur), Arianne de Man (adviseur, gedetacheerd), Ludwig Oberendorff (hoofd), Annemieke Toersen (adviseur), Joram Verspaget (secretaris bureau, notulen), Han Zuidweg (adviseur)

Te gast: Joep Jansen en Douwe Horst namens VKA, agendapunt 05. Presentatie ‘Rapport internationale standaardisatie’

Download hier de PDF versie van dit verslag. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

1. Opening, Agenda, Verslag

Larissa Zegveld opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De opkomst is prima, slechts een paar Forumleden is verhinderd. Een speciaal welkom heet ze aan Rik van Terwisga, directeur van NEN, die nieuw lid is geworden van het Forum Standaardisatie. Hij dankt Larissa voor het warme welkom en ook voor het bloemetje dat hij heeft mogen ontvangen. Een korte voorstelronde van de aanwezigen volgt.

1A Agenda

Geen opmerkingen.

1B Verslag + actiepunten Forum Standaardisatie 12 december 2020

Akkoord, geen opmerkingen.

Naar aanleiding van het verslag gaven de leden van het Forum Standaardisatie commentaar op identity management en op de Monitor open standaarden 2020.

Identity Management

Gerard Hartsink attendeert het Forum erop dat enkele ontwikkelingen op het gebied van identity management aandacht vragen. De aanpak van dit onderwerp door het bureau staat conform het werkplan Forum Standaardisatie 2021 on hold totdat er capaciteit voor beschikbaar komt. Het bureau neemt met Gerard Hartsink contact hierover op, er wordt een eerste gesprek gepland ter verkenning van de insteek en inzet van het Forum (actiepunt).

Rapport Monitor open standaarden 2020

Gerard Smits vraagt of de definitieve versie van de Handreiking vragen om open standaarden bij inkoop beschikbaar is. De oplevering hiervan heeft vertraging opgelopen. Het Forum wordt geïnformeerd zodra deze beschikbaar is.

2. OBDO en Forum Standaardisatie

2A Stand van zaken n.a.v. kamerbrief over rapport inventarisatie standaardisatie

Geen opmerkingen.

2B Opzet aanpak dossier semantiek + werkconferentie

Reindert Gerding – senior adviseur standaardisatie bij het bureau Forum Standaardisatie – geeft een toelichting over de opzet van het dossier semantiek en de werkconferentie. Aanleiding is de kabinetsreactie op het rapport Inventarisatie standaardisatie. Hierin wordt het Forum gevraagd om de kansen van semantische standaardisatie in kaart te brengen aan de hand van de levensgebeurtenis van werkloosheid naar werk en om de aanbevelingen uit het rapport op te pakken, onder andere tijdens een werkconferentie.

Het jaar 2021 zal hiervoor in het teken staan van verkennen en concreet maken:

  1. In kaart brengen levensgebeurtenis (samenwerking Mens Centraal)
  2. In kaart brengen practices en lessons learned met semantische standaardisatie
  3. Werkconferentie organiseren waar practices en levensgebeurtenis samen komen
  4. Oplossingsrichting(en) voor concrete problematiek werkeloosheid naar werk (Letter of Intent)
  5. Identificeren toegevoegde waarde en rol Forum

Het Forum geeft als suggestie mee een relatie te leggen met het programma met betrekking tot de vernieuwing van de keten Werk en Inkomen van het ministerie van SZW. Betrek ook de semantische standaarden van de waterschappen, en de Kamers van Koophandel. Ook is in eerdere trajecten het nodige materiaal verzameld. Het doorspitten hiervan kan helpen een beter inzicht te verkrijgen in de materie. Tevens kan het opstellen van een stakeholdersoverzicht helpen om te zien wie waarbij betrokken is (het bureau pakt dit punt op (actiepunt)).

Friso Penninga heeft zich aangemeld als sponsor voor dit dossier. Theo Peters wordt ook benaderd, mede gelet op zijn eerdere initiatief tot het oppakken van dit dossier.

2C Eindrapport Ontwikkeling van Nederland op het gebied van e-Overheid

De Tweede kamer heeft PBLQ gevraagd te onderzoeken waarom Nederland is gezakt in twee internationale benchmarkonderzoeken (EU en VN). Bijgevoegd rapport is de eindrapportage. Larissa Zegveld, Gerard Hartsink, Joop van Lunteren en Ludwig Oberendorff spraken 10 februari met de onderzoekers. Wat betreft het traject rond semantiek in samenwerking met de Rechtspraak meldt Larissa dat daarin gekeken wordt naar alternatieve mogelijkheden voor het modelleren van semantiek.

2D Overzicht Kamerstukken december 2020 - heden

Hetty Lucassen geeft een korte toelichting op de stand van zaken rond het wetsvoorstel Digitale Overheid (WDO). Vragen van de Eerste Kamer – onder andere over privacybescherming en ‘handelen in gegevens’ rond authenticatie, en open source - hebben ertoe geleid dat de staatssecretaris van BZK een wetswijziging zal indienen. Dit volgt uit de memorie van antwoord bij de WDO, die op 19 februari naar de Eerste Kamer is gestuurd. De novelle – de wetswijziging – wordt na Ministerraadbehandeling voor advies voorgelegd aan de Raad van State en wordt daarna door de (nieuwe) Tweede en de Eerste Kamer behandeld. Het onderwerp wordt geagendeerd voor een volgende Forum-vergadering (actiepunt).

Zie ook de Webpagina over Voortgang Digitale Overheid

2E Terugkoppeling OBDO 20 januari 2021: agendapunt Standaardisatie

Het werkplan Forum Standaardisatie voor dit jaar is conform het instellingsbesluit voorgelegd aan het OBDO. Zonder opmerkingen ging het OBDO akkoord.

De nieuwe governance van de GDO werd ook door het OBDO besproken. Hetty Lucassen geeft de stand van zaken weer. Momenteel wordt een introductie van een Meerjarenprogramma Infrastructuur Digitale Overheid verkend, inclusief een jaarlijks te herijken programmaplan basisinfrastructuur. Ook wordt gekeken naar de introductie van programmeringstafels die kunnen gaan over de integrale programmering van de functionaliteiten van de GDI en kunnen dienen als tactisch overleg onder het OBDO. Het Forum kan aan een van de tafels een (structurele) rol spelen. BZK zal het bureau en Forum benaderen over hun zienswijze op de inrichting van de nieuwe GDI, mede in relatie tot te realiseren maatschappelijke doelen, en hun rol erin . Dat is tevens van belang voor de hernieuwing van het Forum instellingsbesluit (2022-2026) dat nu wordt voorbereid, en waarin onderdelen van deze nieuwe governance kunnen worden opgenomen (voor zover die van belang zijn voor het Forum). Daarnaast is het van belang te bewaken dat ‘de standaardisatie-taak’ weer bij evt. nieuwe governance instellingsbesluiten goed wordt meegenomen, zoals in het huidige OBDO besluit.(actiepunt BZK/DO). Om standaardisatie expliciet op het (tactisch) niveau – onder het OBDO – integraal onderdeel te laten uitmaken van de digitale agenda, sluit aan op de aanbevelingen uit het rapport Inventarisatie Standaardisatie en de Forum- en Kabinetsreactie daarop.

3. Open Standaarden, lijsten

3A Stand van zaken rond lopende procedures

Geen opmerkingen.

3B Aangehouden procedure DCAT-AP-DONL

Geen opmerkingen.

3C Aanvullend onderzoek functioneel toepassingsgebied WPA2 Enterprise

Geen opmerkingen.

4. Open Standaarden, adoptie

4A Agendering IV-meting en Monitor, sponsorschap door Forum-leden, en aanwezigheid

Aan het Forum wordt een overzicht voorgelegd van de huidige stand van zaken (voor zover bekend) met betrekking tot de verspreiding en agendering van de Monitor Open Standaarden en van de laatste meting informatieveiligheidsstandaarden (IV-meting). De Forum-leden zijn ook sponsor van een of meerdere Forum-onderwerpen. Dit is eveneens weergegeven in het overzicht. Tevens wordt een overzicht gegeven van de aanwezigheid van de Forum-leden sinds 13 juni 2018.

Medewerkers van het bureau zullen leden van het Forum periodiek benaderen voor een update over activiteiten die zij hebben ondernomen en die in de lijst missen. Ter vergadering kunnen updates ook meegegeven woorden.

Larissa Zegveld nodigt de Forum-leden uit interessante gebeurtenissen en ontwikkelingen bij eigen organisaties te delen in het Forum. Zo is Benno Overeinder is, naast zijn directeursfunctie bij NLnet Labs, toegetreden tot de governing board van Quad9.

Floor Jas is gekozen in de Board of Directors van GÉANT, de Europese organisatie waarin nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s) samenwerken. Verder meldt ze dat het hoger en het wetenschappelijk onderwijs recent zijn doorgemeten. De resultaten blijken minder goed dan die van overheidsorganisaties in de halfjaarlijkse metingen. Surf gaat proberen dit te verbeteren, en is begonnen erover te publiceren. Het hoger en wetenschappelijk onderwijs wordt aangespoord het minstens even goed te doen als organisaties bij de overheid.

Michiel Steltman ging recent online in gesprek met Koning Willem-Alexander over de impact van de coronapandemie op de digitale infrastructuur.

Gerard Smits meldt dat bij de waterschappen informatieveiligheid veel aandacht krijgt na het artikel van Follow the Money over de vermeende slechte staat van de digitale beveiliging van Waternet, de uitvoeringsorganisatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Deze aandacht wordt gebruikt om het gesprek over digitale beveiliging te blijven aangaan. Uitgangspunt is dat de basis op orde moet zijn. Hiervoor wordt de Baseline Basis op orde vastgesteld (wordt gedeeld door het bureau (actiepunt)). Ook zijn er afspraken gemaakt over de toepassing van het ‘pas toe of leg uit’-beginsel en de bereikbaarheid van externe websites via IPv6. Het Forum vindt het interessant om in een komende Forum vergadering nader stil te staan bij deze aanpak (bijvoorbeeld in de vorm van een presentatie).

Verder heeft de VNG in december API-standaarden voor zaakgericht werken per 1 april 2021 tot standaard verklaard. Het College voor Dienstverleningszaken van de VNG adviseert deze vanaf 2022 verplicht te stellen. Ook de (bijgewerkte versie van) de inkoopvoorwaarden Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) zijn algemeen bindend verklaard, inclusief het toepassen van het ‘pas toe of leg uit’-beleid van het Forum Standaardisatie en de GIBIT-overeenkomstengenerator. Verder meldt Theo dat te leren lessen over de cyberaanval op de gemeente Hof van Twente zijn terug te vinden op de factsheet van de IBD (de informatiebeveiligingsdienst van de gemeenten). Een toelichting hierop, onder andere hoe deze lessen uit te venten, volgt in een komende Forum-vergadering (actiepunt). Theo Peters, Floor Jas, Yvonne van de Brugge en Michiel Steltman zullen met het bureau in klein comité verkennen hoe het Forum hier verder vorm aan kan geven (actiepunt).

4B Spin-off Monitor Open Standaarden 2020 (managementsamenvatting en verslagen)

In aansluiting op het officiële onderzoeksrapport naar het gebruik van de open standaarden van de ‘pas toe of leg uit’- lijst, zijn er nadere gesprekken gevoerd en reacties ontvangen. Dit is ook zo afgesproken in het werkplan van het Forum Standaardisatie. Hiervan zijn de hieronder genoemde bijgevoegde verslagen opgesteld. Deze verslagen geven een beeld van hoe het ‘pas toe of leg uit’-beleid in de praktijk landt bij een belangrijke groep mensen die het beleid uiteindelijk uit moeten voeren.

Het overzicht met de analyse naar organisatie helpt soms om concrete(re) aandacht binnen de eigen organisatie te vragen voor ‘pas toe of leg uit’. De ervaring leert dat dat meer interesse krijgt dan geaggregeerde adoptie-informatie.

Uit de verslagen blijkt dat de kennis over open standaarden en de ‘pas toe of leg uit’-lijst inclusief het verplichte karakter ervan bij sommige organisaties nog ontluisterend laag is en van sommige standaarden een karikatuur wordt gemaakt. Ook worden open source en open standaarden nog steeds op één hoop gegooid. Duidelijkheid kan hierover worden verschaft (actiepunt). Rudi Bekkers wijst in dit kader op de studie van de Europese Commissie naar de interactie tussen open source software en standaardisering. Zie The Relationship Between Open Source Software and Standard Setting | EU Science Hub (europa.eu).

Afgesproken wordt dat het bureau een analyse en duiding van de gespreksverslagen maakt en dat hierop in een volgend Forum wordt teruggekomen om te bespreken of er extra vervolgactie nodig is. Het gaat daarbij om eventuele extra acties, naast de reeds aan het OBDO voorgestelde acties naar aanleiding van het bottleneckonderzoek, en de Monitor Open Standaarden 2020.

En marge van dit agendapunt komt ook het punt van herkenbaardere overheidsdomeinnamen naar voren, bijvoorbeeld met behulp van 1 overheidsdomeinnaam extensie. Het nieuwe Kabinet en het op te stellen Regeerakkoord is een kans wat dat betreft. Niet alleen qua ambitie, maar ook omdat invoeringskosten kunnen worden beperkt, mochten er weer nieuwe departementnamen ontstaan. Mede omdat PKI certificaten steeds minder duidelijkheid biedt over achterliggende organisaties, zijn alternatieve herkenningsmogelijkheden noodzakelijk (zoals herkenbaarder domeinnamen).

4C Afwegingskader ICT opdrachten en BestPractices #zoBouwenWijSoftware

Floor Jas geeft aan dat het een pluspunt is dat open standaarden in het bredere perspectief van ICT-kwaliteit worden gezet in het afwegingskader.

4D Ontwikkelingen professionalisering domeinnaambeheer

Een presentatie over de ontwikkelingen volgt in een volgende Forum-vergadering (actiepunt). Zie ook het blog van Larissa Zegveld hierover op iBestuur.nl.

4E API’s

Geen opmerkingen.

4F Content-, data- en digitale toegankelijkheidstandaarden

Geen opmerkingen.

4G Internet- en beveiligingstandaarden

Geen opmerkingen.

4H Eenduidige dienstverlening

Geen opmerkingen.

4I Overig

Geen opmerkingen.

5. Rapport Internationale standaardisatie

In opdracht van Forum Standaardisatie heeft adviesbureau VKA in samenwerking met NEN, in de periode december 2019 – februari 2021, een onderzoek uitgevoerd naar internationale standaardisatie. Ter vergadering zal VKA de voornaamste conclusies en aanbevelingen toelichten, en zal Rob Verweij namens de Forumbegeleidingsgroep ingaan op het handelingsperspectief voor het Forum. U kunt de conclusies en aanbevelingen vinden in het rapport internationale standaardisatie vanaf pagina 25.

Joep Jansen en Douwe Horst zijn namens VKA te gast en geven een toelichting op het rapport. Het onderzoek had als doel om internationale onderwerpen en bijbehorende ontwikkelingen te kunnen volgen, onder andere voor de procedures voor de ‘pas toe of leg uit’-lijst en om onderwerpen te kunnen agenderen of bemiddelen bij terreinen met knelpunten of kansen (zoals onvoldoende aanhaking van Nederland). De onderzoekers zien dat er veel sectorale initiatieven zijn, maar dat sector overstijgende en gemeenschappelijke standaardisatie-initiatieven beperkt zijn en richting, samenhang en sturingen hierbij ontbreken. Ze adviseren het Forum daarom actief betrokken te worden bij de opzet van de nieuwe governance van de GDI. Ook kan het Forum een actieve bijdrage leveren in publiek-private samenwerkingen die tot innovatie kunnen leiden door zitting te nemen in multi-stakeholder platforms die hieruit zijn voortgekomen. Wees ook een volwaardig gesprekspartner voor de stakeholders van nieuwe thema’s die grote impact zullen hebben op standaardisatie, zoals Digitale Ethiek, (Big) Data en AI. Tot slot kan het Forum de departementen benaderen om hen te helpen bij het vormgeven van de Nederlandse inbreng bij internationale ontwikkelingen waar Nederland nog niet optimaal is bij aangehaakt. Opgemerkt wordt nog dat het in beeld brengen van niet-formele organisaties geprobeerd is, maar dat het lastig is hierbij een overzicht te krijgen.

Het Forum complimenteert de opstellers van het rapport voor het goede werk en de rijkdom die het biedt. Het rapport vormt een nulmeting en is in feite een momentopname. Vraag is hoe het Forum zijn rol als verbinder (niet eigenaar) en positie (signaleren, monitoren, agenderen) moet oppakken bij het ondersteunen van departementen bij het (bestuurlijk en beleidsmatig) aanhaken op internationale ontwikkelingen. Dit is een punt waarover het Forum zich nog dient uit te spreken (actiepunt).

In ieder geval is een verbinding nodig naar bestuurders, die op papier verantwoordelijkheid dragen voor de aangestipte onderwerpen, maar in de praktijk hierover beperkte kennis (kunnen) hebben. BZK zegt toe dit onderwerp nader op te pakken (actiepunt).

Als het gaat om internationale standaardisatie dient de scope zich niet te beperken tot Europa cq. Europese Unie (Multi Stakeholders Platform on ICT Standardisation, kortweg MSP). De ontwikkelingen reiken daarvoor verder. Overigens geldt dat de standaarden waarover het MSP adviseert niet per se Europese standaarden zijn. Het Forum moet tevens bepalen hoe het (verder) kan bijdragen aan ontwikkelingen van en bij internationale standaardisatie-organisaties (actiepunt). Mogelijk kan het onderwerp te zijner tijd worden geagendeerd aan een van de programmatafels GDI.

Voor wat betreft het inkleuren van de blinde vlekken van het Forum als het gaat om internationale ontwikkelingen rond standaardisatie (mogelijk in samenwerking met NEN) kan het in beeld brengen van de internationale relaties van de Forum-leden voor zover mogelijk hierbij helpen (actiepunt).

Rob Verweij zal in samenwerking met het bureau een voortrekkersrol vervullen ter voorbereiding op bespreking in een komende Forum-vergadering (actiepunt).

6. Voortgang en communicatie

6A European Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP)

Geen opmerkingen.

6B Overzicht columns Larissa Zegveld in iBestuur

Geen opmerkingen.

6C Beslisboom Open Standaarden nieuwe stijl

Geen opmerkingen.

6D Ontwikkelingen aanbestedingenonderzoek Monitor Open Standaarden 2021

Geen opmerkingen.

6E Conferentie Nederland Digitaal

Geen opmerkingen.

6F UX-onderzoek

Geen opmerkingen.

7. Rondvraag

Een nieuwe versie van de beslisboom is on-line gezet. Deze is te vinden op Beslisboom Open Standaarden | Forum Standaardisatie

8. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering en dankt de aanwezigen voor hun inbreng.

Actiepunten

Nummer

Actiepunt

Wie

Per datum

Status

82

In beeld brengen internationale relaties leden Forum

Forum + BFS

10 maart 2021

Wordt later opgepakt:

Forum-vergadering juni.

81

bepalen hoe het Forum (verder) kan bijdragen aan ontwikkelingen van en bij internationale standaardisatie-organisaties.

Forum (Rob Verweij en …)

10 maart 2021

Wordt later opgepakt:

Forum-vergadering juni.

80

Verbinding leggen naar bestuurders die op papier verantwoordelijkheid dragen voor de aangestipte onderwerpen in het rapport Inventarisatie standaardisatie, maar in de praktijk hierover beperkte kennis (kunnen) hebben.

BZK/DO

10 maart 2021

Wordt later opgepakt:

Forum-vergadering juni.

79

Zich nader uitspreken over hoe het Forum zijn rol kan oppakken bij het ondersteunen van departementen bij het (bestuurlijk en beleidsmatig) aanhaken op internationale ontwikkelingen.

Forum

10 maart 2021

Wordt later opgepakt:

Forum-vergadering juni.

78

Presentatie over ontwikkelingen rond professionalisering domeinnaambeheer in een volgende Forum-vergadering

BFS

10 maart 2021

Staat op Forumagenda 21 april 2021

77

Duidelijkheid verschaffen over verschil tussen open standaarden en open source

BFS

10 maart 2021

Wordt voor de zomer opgepakt.

76

Vormgeven in klein comité hoe Forum verder vorm kan geven uit de te leren lessen over de cyberaanval op Hof van Twente

Theo Peters, Floor Jas, Yvonne van der Brugge en Michiel Steltman

10 maart 2021

Onderwerp staat eerst op Forumagenda 21 april 2021, daarna vervolg in petit comité

75

Toelichting in een volgende Forum-vergadering over o.a. de te leren lessen uit cybaraanval op gemeente Hof van Twente

Theo Peters

10 maart 2021

Staat op Forumagenda 21 april 2021

74

Baseline Basis op orde van de waterschappen delen met Forum

BFS

10 maart 2021

Presentatie in een komende Forumvergadering

73

Bewaken dat ‘de standaardisatietaak’ weer bij evt. nieuwe governance instellingsbesluiten goed wordt meegenomen, zoals in het huidige OBDO-besluit.

BZK/DO

10 maart 2021

Loopt

72

WDO agenderen voor een komende Forum-vergadering

BZK/DO i.s.m. BFS

10 maart 2021

Tijdpad toegelicht in Forumvergadering 10 maart 2021. Update wanneer nieuwe planning duidelijk wordt.

71

Opstellen overzicht stakeholders inzake dossier semantiek

BFS

10 maart 2021

Loopt

69

Contact opnemen met Gerard Hartsink inzake Identity Management

BFS

10 maart 2021

Er wordt een eerste vergadering ingepland met sponsoren Forum.

68

Agenderen APIs voor een komende Forum-vergadering

Cor Franke, Friso Penninga en Theo Peters

9 december 2020

Gesprek loopt. Agendering volgt.

67

“Cloud + rol overheid + Gaia X revisited” agenderen voor Forum I of II 2021, incl. betrokkenheid EZK

Michiel Steltman, Thomas Faber, Theo Peters, BFS

9 december 2020

In een komende vergadering.

66

Cloud-initiatief VNG R: waar speelt standaardisatie een rol

Theo Peters met Larissa Zegveld en Gerard Smits

9 december 2020

Presentatie overheids strategien Cloud in een komende Forumvergadering

65

Inbreng leveren aan ministeriële regeling betrouwbaarheidsniveaus en update handreiking

Gerard Hartsink, BFS

9 december 2020

Forumreactie op consultatie afgerond. Traject in kaart brengen mitigerende maatregelen loopt.

64

Contact houden met Logius/machtigen bij uitwerking handreiking betrouwbaarheidsniveaus

BFS, Logius

9 december 2020

Loopt.

63

Aandacht voor internationale aspect in volgende versie inkoop en open standaarden en contact met NEVI

BFS, Gerard Hartsink

9 december 2020

Volgt.

62

Meehelpen aan intensiveren gebruik DigiNetwerk voor overheden i.p.v. internet

BFS

9 december 2020

Loopt.

57

Video GeoPackage op website Forum?

BFS

24 juni 2020

Onderdeel van de beschijving use cases (video) domeinen/standaarden

53

Toelichten hoe profiel OAuth2.0 en andere (als en i.c.m. REST API Design Rules en aangekondigde profiel OIDC) in de praktijk toegepast kunnen worden en wat de onderlinge samenhang is.

BFS (Redouan)

6 mei 2020

Loopt.

46

Toelichting op hoe standaard REST API Design Rules in de praktijk kan worden toegepast.

BFS

6 mei 2020

REST API Design Rules-pagina op site. Gewerkt wordt aan info over relatie tussen REST API's, Digikoppeling en StUF i.s.m. Logius.

33

Inzetten op een volwaardige aanpak van Internationaal in 2020.

BFS (Robin)

4 maart 2020

Wordt bekeken aan de hand van onderzoek internationaal

28

Forumleden geven aanvullingen/correcties door op sponsorschap lijst.

Forum

doorlopend

Doorlopend.

Afgeronde actiepunten

61

Voorstel vorm samenwerking NEN

BFS (Ludwig)

7 oktober 2020

Vergadering 9 december

60

Werkplan indikken + highlights formuleren

BFS (Joram)

7 oktober 2020

Vergadering 9 december

58

Concrete bevindingen werkgroep API Strategie agenderen voor een komende Forum-vergadering.

BFS (Han)

24 juni 2020

Zie 68.

55

Brug slaan naar het NCSC inzake aanbevelingen en aanbestedingen inzake internet(veiligheids)-standaarden?

BFS

24 juni 2020

BFS werkt veel samen met NCSC in de stimulering van de adoptie van internet(veiligheids)-standaarden. Regulier overleg is ingepland.

52

Toelichting stand van zaken n.a.v. onderzoek eendomeinnaamextensie.

BZK DO i.o.

6 mei 2020

Onderdee van dossier domeinnaambeheer.

45

Bilaterale afstemming over onderwijs en zorg in Forum.

BFS, Joop van Lunteren (onderwijs) en Friso Penninga (zorg).

6 mei 2020

Voorgenomen in laatste kwartaal 2020

47

Toelichting op hoe NL GOV Assurance profile for Oauth2.0 in de praktijk kan worden toegepast.

BFS

6 mei 2020

Gerelateerd aan PTOLU Next level en afronding OIDC-profiel (najaar 2020)

42

Concrete praktijkvoorbeelden voor bestuurders over risico's niet-implementering en voordelen implementering open standaarden.

BFS (Bertwin)

4 maart 2020

Opgenomen in werkplan 2021

37

Vinger aan de pols houden financiering beheer RIONED.

BFS

4 maart 2020

Afgerond.

36

Oppakken aanbevelingen analyse IPv4 en IPv6.

BFS (Bart/Robin)

4 maart 2020

Inventarisatie aanpak opgepakt.

34

Inzake het traject Ptolu Next Level een duidelijk onderscheid maken tussen open standaarden die verplicht moeten worden uitgevraagd bij aanbestedingen en open standaarden die verplicht zijn te gebruiken (informatieveiligheidsstandaarden). Duidelijker moet worden gemaakt dat die laatste sowieso moeten worden toegepast (aanbesteding of niet).

BFS (Redouan)

4 maart 2020

Dit punt wordt opgepakt in het onderzoek naar de aard van de lijst.

27

Leveranciers (meer) betrekken in procedures intake standaarden en de meerwaarde voor hen duidelijk te maken.

BFS

11 december 2019

NEN lid van Forum.

 

15a

Uitnodigen Tweede Kamer voor toelichting over aanpak sterke verbetering webdomein-naambeheer en toepassing iv-standaarden in een volgende Forum-vergadering.

BFS (Bart)

24 april 2019

Verbinding is gemaakt.

Documentatie-type