Voortgangsnotitie

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 9 december 2020

Agendapunt: 5

Documentnummer: FS 20201209.5

Download hier de PDF versie van dit vergaderstuk. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

Samenvatting

Ter kennisname

  1. Onderzoek Internationale standaardisatie
  2. European Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP)
  3. Communicatie

Ter kennisname

Ad A. Onderzoek Internationale standaardisatie

Achtergrond

In opdracht van Forum Standaardisatie voert VKA in samenwerking met NEN een onderzoek uit naar internationale standaardisatie. In de Forum-vergadering van 24 juni j.l.l heeft Douwe Horst (senior consultant bij VKA) inzicht gegeven over de achtergrond en voortgang van het onderzoek, alsmede enkele highlights van de concept-rapportage.

Status

VKA heeft op 11 september een eerste conceptrapport opgeleverd, de Forumbegeleidingsgroep heeft hier feedback op gegeven. Op 13 november is een nieuw conceptrapport opgeleverd. Dit rapport wordt op 8 december nader besproken met het onderzoeksteam en de Forumbegeleidingsgroep. Een plenaire bespreking van het onderzoek in het Forum Standaardisatie wordt doorgeschoven naar begin 2021.

Ad B. European Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP)

Op 15 oktober 2020 vond de 30e meeting van het Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP) plaats. Het MSP adviseert de Europese Commissie over alle ICT-standaardisatie. Het Bureau Forum Standaardisatie vertegenwoordigt namens het Ministerie van EZK de Nederlandse overheid in het MSP.

Status procedure identificatie technische specificaties

De procedure rond de identificatie van technische specificatie staat nog steeds ‘on hold’, zoals te lezen in de voortgangsnotitie. Met deze procedure konden technische specificaties op dezelfde wijze als formele EU-standaarden in aanbestedingen worden uitgevraagd.

Europese standaardisatiestrategie

De Europese Commissie is voornemens een nieuwe Europese standaardisatiestrategie uit te werken, onder de noemer ‘Standardisation as a tool for industry competitiveness and technology leadership’.

Leden van het MSP zijn uitgenodigd hun visie te geven op de toekomst van Europese standaardisatie. Diverse lidstaten, waaronder Nederland, hebben een joint non-paper ondertekend waarin wordt opgeroepen tot effectievere samenwerking in het Europese standaardisatiesysteem. Dit is ingebracht in het Committee on Standards, waar het ministerie van EZK Nederland vertegenwoordigt.

Geopolitieke uitdagingen in het mondiale standaardisatie ecosysteem

De Europese Commissie signaleert dat Europa minder actief is in het mondiale standaardisatie ecosysteem dan geopolitieke tegenhangers. De ontwikkeling van technologie bepaalt de standaard, en de ‘winnaar’ is degene met zijn technologie in de standaard. Regulering, beleid, ethiek en waarden vinden hun weerklank in standaarden, welke mogelijk niet stroken met Europese belangen.

De Europese Commissie roept Europese lidstaten op om actiever te participeren in wereldwijde standaardisatiegremia. In relatie hiertoe is er het StandICT.eu programma, van waaruit Europese ICT-standaardisatie-experts subsidie kunnen krijgen om mee te werken aan de totstandkoming van ICT standaarden.

Het programma bestaat uit 10 ‘open calls’ in de komende 3 jaar met subsidie tot €10.000 per aanvraag. Het totale budget is 3 miljoen euro. De eerste open call staat nu open tot 4 januari 2021.

European Cloud Alliance

De Europese Commissie is een initiatief gestart, onder de noemer European Cloud Alliance, om tegenwicht te bieden aan de techreuzen die de publieke cloudmarkt op dit moment domineren. Er zal in de periode 2021-2027 4 tot 6 miljard euro worden geïnvesteerd in gedeelde Europese dataspaces en een Europese federatie van cloud infrastructuren en diensten. Dit bedrag is opgebouwd uit een bijdrage van 2 miljard euro vanuit de Europese Unie, en de rest vanuit co-investering door het bedrijfsleven en individuele lidstaten. Alle EU lidstaten hebben een verklaring ondertekend waarbij zij zich committeren om samen te werken aan de uitrol van veerkrachtige en concurrerende cloudinfrastructuur en -diensten in heel Europa .

De Europese Commissie geeft hier verdere vorm aan via twee programma’s:

  • Connecting Europe Facility (CEF2): Uitrol van grensoverschrijdende veilige en energie-efficiënte koppelingen van cloudinfrastructuren over het hele EU-grondgebied
  • Digital European Programme (DEP): Ontwerp en implementeer geavanceerde, veilige en energievriendelijke cloud-to-edge-diensten en marktplaatsen om de opkomst van een concurrerende computerindustrie in Europa te bevorderen

De eerste calls for proposals zullen in 2021 plaatsvinden.

Ad C. Communicatie

  • Voor effectieve communicatie via de website zijn statistieken van Piwik aangevuld met Siteimprove voor een nog beter beheer van toegankelijkheid.
  • Forum Standaardisatie organiseerde samen met ECP haar jaarcongres op 19 november. Dit jaar virtueel met opnames in de tot studio omgebouwde Fokker Terminal in Den Haag en virtuele stand. Naast lifesessie met aandacht voor Veilige e-mail, phishing en veilig hosten, gaf Gebruiker Centraal invulling aan een Workshop om publiek kennis te laten maken met NL Design Systems voor overheidswebsites. In de plenaire afsluiting ging Larissa Zegveld in op de problematiek rondom (on)herkenbaarheid van overheidswebsites, vertrouwen in de overheidsdienstverlening, bruikbaarheid en toegankelijkheid van websites en (on)veilige e-mail van de overheid en anti phishing standaarden. Aangevuld met een award uitreiking aan Freedom Internet uit de ‘Hall of Fame of Hosters’. In de virtuele stand van het jaarcongres op 19 november konden bezoekers van het ECP Jaarfestival drie middagen middels (video)chat te woord worden gestaan door experts. Het aantal virtuele bezoekers verdeeld over drie dagen was 800 personen.

Documentatie-type