Voortgangsnotitie
Content
Agendapunt 5A Voortgangsnotitie
Vergadering: Forum Standaardisatie 6 mei 2020
Agendapunt: 5A
Documentnummer: FS-20200506.5A
Download hier de PDF versie van dit vergaderstuk. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.
Rechten: CC0 publieke domein verklaring
Samenvatting
Ter kennisname
- A. Internationaal
- B. Communicatie
Ter kennisname
Ad A. Internationaal
MSP
Op 13 februari 2020 vond de 28e meeting van het Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP) plaats. Het MSP adviseert de Europese Commissie over alle ICT- standaardisatie. Het Bureau Forum Standaardisatie vertegenwoordigt namens het Ministerie van EZK de Nederlandse overheid in het MSP. Een reguliere activiteit van het MSP is toetsing van specificaties (standaarden van niet-formele standaardisatieorganisaties zoals fora en consortia). Na identificatie mogen specificaties in aanbestedingen worden uitgevraagd op dezelfde wijze als formele EU-standaarden.
In de vergadering kondigde de Europese Commissie (DG GROW) aan om de identificatie van standaarden op te schorten. Als reden noemen ze de James Eliott jurisprudentie en het artikel 13 van de regulering over Europese standaarden. Artikel 13 (EU) 1025/2012 bepaalt dat de Commissie de referenties "mag" publiceren. In het verslag is als uitleg opgenomen dat publicatie van de geïdentificeerde technische specificaties, in het Publicatieblad van de Europese Unie, bepaalde verantwoordelijkheden voor de Commissie met zich meebrengt, die duidelijk moeten worden omschreven.
De aankondiging werd met kritiek ontvangen door de leden van het MSP. Het vervolg is nog onduidelijk. De publicatie in het Publicatieblad kan worden teruggebracht tot een mededeling van de Commissie en zal verder worden besproken met de juridische dienst. Het vervolg zou met de Committee on Standards kunnen worden besproken.
In eerdere bijeenkomsten stelde de Europese Commissie al vraagtekens bij nut en noodzaak van het identificatieproces vanwege de geringe betrokkenheid van de lidstaten (behalve Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk), het gebrek aan synergie met ander EU-beleid (CEF telecom, ISA2, Single Digital Gateway) en dat het proces onvoldoende in verbinding staat met openbaar aanbesteders. Het proces wordt als een administratieve last ervaren en er is onvoldoende data beschikbaar in hoeverre technische specificaties in aanbestedingen worden uitgevraagd. Nederland heeft eerder haar steun voor continuering van het identificatieproces uitgesproken.
Het niet erkennen van gangbare Internationale standaarden is kortzichtig en brengt het Nederlandse open standaarden-beleid in een lastig parket. Een concreet voorbeeld: de standaard DNSSEC van IETF (voor een veilig gebruik van het domeinnaamsysteem) staat op de ‘pas toe ofleg uit’ lijst van verplichte standaarden in Nederland. Als de Europese Commissie deze standaard niet erkent dan doet zich de merkwaardige situatie voor dat je in Nederland moet uitleggen als je DNSSEC niet gebruikt, terwijl je in het een Europese aanbesteding moet uitleggen als je deze standaard wel uitvraagt. Dat laatste is sowieso ongewenst. Standaarden zoals DNSSEC zijn heel belangrijk voor de veiligheid op het Internet. Het laatste dat je wilt is dat de Europese wetgeving de lat nog hoger legt om dit soort standaarden uit te vragen.
Rolling Plan for ICT Standardisation 2020
Het Rolling Plan 2020 is op 24 april online gezet op Joinup. Een PDF-versie van het Rolling Plan 2020 zal op een later moment door de Europese Commissie beschikbaar worden gemaakt.
Het Rolling Plan verschijnt jaarlijks en biedt een overzicht van uiteenlopende ICT-ontwikkelingen in Europa, gekoppeld aan EU-beleid.
In het plan worden 33 verschillende thema’s behandeld, van Cybersecurity en eGovernement tot eHealth en Robotics. De thema’s zijn verdeeld over vier hoofdgroepen:
- Key enablers and security;
- Societal challenges;
- Innovation for the digital single market;
- Sustainable
Per thema wordt een overzicht van EU verordeningen en richtlijnen gegeven en het standaardisatiewerk dat rondom het thema plaatsvindt. Het Rolling Plan wordt geproduceerd door het EU Multistakeholderplatform on ICT Standardisation en is een samenwerking tussen beleidsmakers, standaardisatieorganisaties en lidstaten. Het Rolling Plan is het enige overzicht waar de actuele ICT standaardisatie prioriteiten en ontwikkelingen in Europa samengebracht zijn.
Status onderzoek naar internationale standaardisatie
In opdracht van Forum Standaardisatie voert VKA in samenwerking met NEN sinds december 2019 een onderzoek uit naar internationale standaardisatie. Doel van het onderzoek is zicht bieden op internationale ICT standaardisatie-initiatieven en -ontwikkelingen op gebieden waar het Forum Standaardisatie raakvlakken mee heeft. Onderdeel daarvan is ook zicht bieden op de impact hiervan in Nederland, de Nederlandse Stakeholders en de Nederlandse governance hierop. Dit inzicht moet het Forum ondersteunen in de taken, zoals die in het instellingsbesluit staan omschreven. De Forumleden Gerard Hartsink, Rob Verweij, Rudi Bekkers en Benno Overeinder vormen de Forumbegeleidingsgroep.
Het onderzoek bevat een inventarisatiefase en een analysefase. Het onderzoek bevind zich in de inventarisatiefase. Doel van de inventarisatie is het ophalen relevante initiatieven op het gebied van standaardisatie, relevantie standaardisatieontwikkelingen en geldende internationale standaardisatie afspraken. In de analysefase zal de opgehaalde informatie worden samengebracht binnen het vijflaagsmodel van NORA, mapping naar maatschappelijke vraagstukken, en mapping naar thema’s NL DIGIbeter met een analyse waar de grootste winst te behalen is; welk standaardisatie initiatief heeft in welke maatschappelijke sector de meeste impact.
In overleg met de Forumbegeleidingsgroep wordt op 12 mei bepaald of de resultaten van het onderzoek op 24 juni of 7 oktober kunnen worden gepresenteerd aan het Forum Standaardisatie.
Ad B. Communicatie
In de eerste maanden van 2020 heeft communicatie zowel extern en intern bijdrages geleverd. Het communicatieplan is vastgesteld, er zijn werksessies gehouden om het merk (de branding) verder te professionaliseren en op een afgesloten productieomgeving staat de nieuwe website voor Forum Standaardisatie inmiddels vrijwel klaar. In de komende maand moet deze nieuwe website gelanceerd kunnen worden.
In januari publiceerden we een advertorial in iBestuur Magazine over goed domeinnaambeheer. Dat artikel werd ook op hun website gepubliceerd en overgenomen door de website IkBenPrivacy(IB&P). Ook op Kennisplatform Webarchivering werd er aandacht aan besteed.
Onze berichten over de streefbeeldafspraken voor IPv6 resulteerden in vermeldingen op: DigitaleOverheid, Logius (intern), iBestuur, AmstelveenWeb, AGConnect, Technite en PrivacyWeb.
Het nieuws dat Microsoft DANE implementeert is gepubliceerd op: AboutICT, Computable NL, Computable BE, Security.nl, DutchConnect, DutchITchannel, Executive People, Logius (intern) en PrivacyWeb.
Ten slotte heeft communicatie bijgedragen aan de Rijksbrede CIO dag 2020 en de Kick-off kennisplatform API’s. Er stonden nog meer bijeenkomsten op de agenda, maar die zijn allemaal afgelast of uitgesteld door de Corona-situatie.