Verslag studiereis Forum Standaardisatie woensdag 13 december 2023

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 15 februari 2024

Agendapunt: 1B

Documentnummer: FS-20240228.1B

Download hier de PDF versie van dit vergaderstuk. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

Het Forum Standaardisatie ging op woensdag 13 december 2023 voor zijn jaarlijkse studiereis naar het Deltapark op Neeltje Jans in het kader van het thema (water)rampen en crisisbeheersing. Na aankomst bij het Deltapark volgde de reguliere vergadering, inclusief een toelichting via een live videoverbinding door Arre Zuurmond – de Regeringscommissaris Informatiehuishouding – over zijn briefwisseling met Larissa Zegveld. Aansluitend volgden de presentaties van Dolf Daal van het Informatiehuis Water over het Waterveiligheidsportaal en Roland van de Boel van het Waterschapshuis over de ontwikkelingen in de watersector. De geplande presentatie van Wolfgang Ebbers over TINTIN kon door omstandigheden niet doorgaan. Het Deltapark verzorgde voor de Forum-leden een rondleiding langs en een presentatie over de expositie over de waternoodramp van de nacht van 31 januari op 1 februari 1953.

Dit verslag betreft een weergave van de formele vergadering en een beknopte weergave van de presentaties.

Aanwezig: Larissa Zegveld (voorzitter),
Rudi Bekkers (TU Eindhoven),
Cor Franke (Franke Interim Management),
Floor Jas (SURF),
Isabel van der Leij (RDI),
Gino Laan (RINIS),
Benno Overeinder (NLnet Labs),
Friso Penninga (Geonovum),
Theo Peters (VNG Realisatie),
Olivier van der Post (CIO Rijk),
Gerard Smits (het Waterschapshuis),
Michiel Steltman (DINL),
Geert-Jan van de Ven (CIP),

Afwezig: Guido Bayens (Architectuurraad),
Thomas Faber (EZK - directie Digitale Economie),
Peter den Held (gemeente Rotterdam/G4),
Marc van Hilvoorde (FIN),
Mirjam Karmiggelt (GS1 Nederland),
Tom Kok (Logius, secretaris),
Hans Tijl (provincie Flevoland),
Renate de Vree (Betaalvereniging),
Lindy van de Westelaken (BZK – directie Digitale Overheid),
Jolien van Zetten (NEN, wnd.)

Aanwezig namens het bureau: Désirée Castillo Gosker (adviseur),
Hester Hoekstra (Rijks-I-trainee),
Ludwig Oberendorff (hoofd),
Annemieke Toersen (adviseur),
Joram Verspaget (secretaris),
Han Zuidweg (adviseur)

Te gast: Arre Zuurmond (Regeringscommissaris Informatiehuishouding) via live videoverbinding voor agendapunt 2d,
Siwert de Groot (ICTU) voor agendapunt 4a,
Dolf Daal (IHW) en Roland van de Boel (het Waterschapshuis) voor presentaties Waterveiligheidsportaal en ontwikkelingen in watersector.

1. Opening, agenda, verslag

Larissa Zegveld heet de aanwezigen welkom op de studiereis van het Forum Standaardisatie. Namens het Forum heet ze ook Isabel van der Leij, manager Digitale Weerbaarheid bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), van harte welkom als nieuw lid. Aansluitend vindt een korte voorstelronde plaats.

Ter besluitvorming

a. Agenda

Akkoord. Geen opmerkingen.

b. Verslag en actiepunten Forum Standaardisatie 27 september

Akkoord. Geen opmerkingen.

2. Staatssecretaris, Tweede Kamer, MIDO, OBDO en Forum Standaardisatie

Ter besluitvorming en ter bespreking

a. Definitieve versie werkplan Forum Standaardisatie 2024

Het Forum vraagt aan het bureau om ook de volgende onderwerpen te verwerken in het werkplan:

  • Federatief Datastelsel en open
  • Verkenningen AI en open standaarden aanpassen naar Quick Scan AI en open
  • Inzake naleving, toezicht en handhaving de wens om de auditdruk te verkleinen of niet verder te verhogen.

Met verwerking van deze opmerkingen gaat het Forum akkoord met het voorleggen van deze versie van het werkplan aan het OBDO ter vaststelling.

b. Semesterrapportage werkplan Forum Standaardisatie 2023

Akkoord. Geen opmerkingen.

Ter toelichting

c. Invulling vrije plaatsen Forum Standaardisatie

Mirjam Karmiggelt van GS1 Nederland sluit zich als opvolger van Gerard Hartsink per 2024 aan bij de vergaderingen van het Forum Standaardisatie. Daarmee heeft het Forum sinds 2023 in totaal acht nieuwe leden mogen verwelkomen: Gino Laan,

Geert-Jan van de Ven, Olivier van der Post, Guido Bayens, Renate de Vree, Lindy van de Westerlaken, Isabel van der Leij en Mirjam Karmiggelt. Om ook het geluid van een jongere generatie in het Forum te vertegenwoordigen kan voor deze geleding gekeken worden naar een (vorm van) lidmaatschap van of betrokkenheid bij het Forum Standaardisatie. Het Forum wordt opgeroepen te komen met nadere suggesties.

d. Briefwisseling met Arre Zuurmond

Via een live videoverbinding geeft Arre Zuurmond – de Regeringscommissaris Informatiehuishouding – een toelichting op zijn briefwisseling met Larissa Zegveld. Het is een van de briefwisselingen die Zuurmond voert met vooraanstaande personen

die verband houden met de informatiehuishouding van de overheid. Daarbij acht hij het Forum Standaardisatie als buitengewoon belangrijk. Standaardisatie stimuleert creativiteit. Hij trekt de vergelijking met de standaardisering van het klavier van de piano. Pianomakers wereldwijd maken uniform piano’s met 88 toetsen en drie pedalen in plaats van een eigen soort piano en aantal toetsen. Pianisten onderscheiden zich in hun spel op dit gestandaardiseerde instrument in plaats van op een gepersonaliseerde versie van een eigen piano.

Wat volgens hem kan helpen om de informatiehuishouding van de gehele overheid verder op orde te brengen is de invoering van een algemene informatiewet. Deze moet ook grondslag bieden voor aanwijzende bevoegdheden, zoals voor het gebruik van open standaarden. De overheidsbrede regie en aanpak hierop stuit in de praktijk nog vaak op de bestuurlijk decentrale indeling van Nederland, met autonome bevoegdheden voor provincies, gemeenten en waterschappen. Een minister van digitalisering én transformatie kan daarbij helpen om de informatiehuishouding en daarmee de dienstverlening van de gehele overheid helpen te regisseren en verbeteren. Standaardisering is daarbij nodig om de complexiteit van het geheel te kunnen bewerkstelligen. Echter, (kleinere) sectoren waar open standaardisatie nog geen gemeengoed is kunnen baat hebben bij (tijdelijk) maatwerk. Desalniettemin blijft ook daar de beweging naar open standaardisatie noodzakelijk.

e. Kamerbrief (met o.a.) Monitor open standaarden 2022 en IV-meting medio 2023

De brief zal deze maand naar de Kamer worden gestuurd. Per 2024 ontvangt de Kamer vier keer per jaar een (verzamel)brief digitalisering met daarin ook ruimte voor de Monitor open standaarden en de IV-meting.

f. AMvB’s Wdo en hoger onderwijs

Tijdens de Forum-vergadering van 27 september jl. kwam de vraag naar voren in hoeverre huidige en toekomstige AMvB’s binnen het kader van de Wet digitale overheid (gaan) gelden voor hogescholen en universiteiten (zijn zij a-organen in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb)?). De AMvB houdende aanwijzing van HTTPS en HSTS geldt voor bestuursorganen als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid, onderdeel a, van de Awb. Daar wordt onder bestuursorganen verstaan:

  1. een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld (publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen), of
  2. een ander persoon of college, met enig openbaar gezag

Meerdere universiteiten zijn bij wet ingesteld, maar niet allemaal (zoals het bijzonder onderwijs). Nadere specificatie volgt in een komende vergadering.

g. Terugblik OBDO 30 november 2023

Op de agenda voor agendapunt Standaardisatie stond ter besluitvorming de IV- meting medio 2023. Ludwig Oberendorff was aanwezig voor het geven van een toelichting. Een van de voorgelegde adviezen naar aanleiding van de meting was het als OBDO sturen op de adoptie bij achterblijvers door het gezamenlijke plan van aanpak af te ronden (CIO Rijk in afstemming met VNG en Manifestgroep) en uit te voeren. Hiertoe had het OBDO in december 2022 besloten. Dit plan stond ook als apart agendapunt op de agenda van deze OBDO-vergadering. Het OBDO besloot daarbij de resultaten uit de metingen in de achterban te delen. Daarnaast werd besloten de achterbannen te verzoeken een plan van aanpak op te stellen, waarbij de voortgang van implementatie van de standaarden in zijn totaliteit halfjaarlijks in het OBDO wordt besproken.

Het Forum geeft mee dat rekening moet worden gehouden met rolzuiverheid. Bij een eventueel zwaarder regime moet worden gekeken naar hoe dit moet worden ingeregeld in de governance en communicatie. Zo kan niet verwacht worden dat brancheverenigingen en koepelorganisaties eenzelfde rol vervullen als een toezichthouder.

Aansturing op het voldoen aan (wettelijke) verplichtingen van het gebruik van open standaarden blijft nodig. Op weg naar het daaraan voldoen moet parallel ook gestuurd kunnen worden op het mitigeren van risico’s die kunnen optreden bij het nog niet (volledig) kunnen toepassen van de desbetreffende open standaarden.

Ter kennisname

h. Verslagen gremia MIDO

Geen opmerkingen.

i. Voortgangsrapportage Strategie Digitale Economie

Een toelichting door EZK kan worden geagendeerd voor een volgende vergadering.

j. Digitaal Stembusakkoord 2023

Geen opmerkingen.

3. Open standaarden, lijsten

Woordvoerder namens de Stuurgroep open standaarden is Benno Overeinder. Met het vertrek van Jolien van Zetten (veel dank aan haar voor haar zeer gewaardeerde inzet) meldt Benno dat de Stuurgroep open standaarden nieuwe versterking goed kan gebruiken. Geïnteresseerde Forum-leden kunnen contact opnemen met het bureau (Hans Laagland).

Ter besluitvorming

a. basismodel voor geo-informatie NEN 3610 in de nieuwe versie (2022 nl) blijven verplichten

De Stuurgroep open standaarden adviseert het Forum Standaardisatie om basismodel geo-informatie NEN 3610 (onderdeel van Geo-standaarden) in de nieuwe versie (2022 nl) te blijven verplichten aan de overheid (‘pas toe of leg uit’-verplichting).

Aanmelder Geonovum bezit het predicaat ‘uitstekend beheer’ voor een groot deel van de afzonderlijke standaarden binnen de registratie Geo-standaarden. Hierdoor is een toetsingsprocedure voor een versiewijziging in beginsel niet nodig. Het predicaat 'uitstekend beheer' is echter niet van toepassing op NEN 3610, omdat Geonovum de standaard NEN 3610 niet beheert.

Het Forum Standaardisatie stemt in met het voorstel voor te leggen aan het OBDO ter accordering.

b. waarborgen kwaliteit ‘pas toe of leg uit’-lijst: aanbevelingen evaluatie- onderzoeken (2023)

Ter besluitvorming liggen adviezen voor naar aanleiding van de evaluaties van de ‘pas toe of leg uit’-standaarden AdES Baseline Profiles, WDO Datamodel en SKOS (en aanpalende linked data standaarden).

AdES Baseline Profiles: het Forum Standaardisatie stemt in met de voorgelegde adviezen.

WDO Datamodel: het Forum Standaardisatie stemt in met het voorgelegde advies.

SKOS (en aanpalende linked data standaarden): aangaande het advies of er een Nederlandse partij is die een regierol kan nemen rondom SKOS wordt gevraagd ook te kijken naar het Federatief Datastelsel en het Platform Linked Data Nederland.

Structurele borging van de financiering is hierbij een belangrijk aandachtspunt, net

als toezicht op afspraken tussen de domeinen. Dit soort zaken moet worden geagendeerd op de juiste desbetreffende tafel.

Het Forum Standaardisatie stemt in met het voorgelegde advies.

c. waarborgen kwaliteit ‘pas toe of leg uit’-lijst: selecteren standaarden voor evaluatie-onderzoeken (2024)

Het Forum wordt gevraagd in te stemmen met het evalueren in 2024 van de standaard voor administratieve overheidsgegevens StUF (betere gegevensuitwisseling) en cluster documentstandaarden PDF (NEN-ISO) en ODF (meer toegang en openbaarheid), voor waarborgen kwaliteit lijst verplichte standaarden.

StUF: wat bij deze standaard ook meespeelt is de transitie van StUF naar nieuwe op API-principes gebaseerde standaarden. In de evaluatie moet ook aandacht zijn voor wat er nodig is en wat erbij komt kijken om StUF zorgvuldig te kunnen verwijderen van de ‘pas toe of leg uit’-lijst na afronding van de transitie.

Documentstandaarden: gevraagd wordt om ook het perspectief van de gebruiker en de lezer van ODF- en PDF-documenten te betrekken in de evaluatie.

Het Forum Standaardisatie stemt in met het evalueren van StUF en het cluster documentstandaarden PDF en ODF.

Ter toelichting

d. Voortgang lopende procedures

Aangaande het niet meer aanbevelen van elf standaarden op de lijst aanbevolen standaarden: de experts adviseren DHCP, DNS, EI-Standaarden, HTTP, IPP, MTOM en UDDI niet meer aan te bevelen en WebDav, CalDAV, IMAP en SIP wel te blijven aanbevelen. Hoewel deze standaarden ook betrekking kunnen hebben op het intradeel van een netwerk, speelt ook de mogelijkheid van leveranciersafhankelijkheid. Ook kan het betrekking hebben op cloud.

De openbare consultatie op het expertadvies is inmiddels gestart en loopt van 30 november 2023 tot en met 14 januari 2024. De Forum-leden worden gevraagd om de openbare consultatie in eigen achterban onder de aandacht te brengen.

e. Voortgang doorontwikkeling lijst (aanbevolen) standaarden

Geen opmerkingen.

f. Verspreiding openbare consultaties via bestuurlijke raden (Architectuurraad, CIO-beraad, CISO-raad en CTO-raad)

Geen opmerkingen.

g. Gebruikersoverleg Kennismodel Standaarden

Geen opmerkingen.

4. Open standaarden, adoptie

Woordvoerder namens de Stuurgroep open standaarden is Benno Overeinder.

Ter bespreking en besluitvorming

a. Monitor open standaarden 2023: duiding en maatregelen

Het Forum Standaardisatie wordt gevraagd om de Monitor Open Standaarden 2023 vast te stellen en in te stemmen met de duiding van de Monitor Open Standaarden 2023 en met de voorgestelde maatregelen, zodat deze ter instemming kunnen worden doorgeleid naar het OBDO.

Naar aanleiding hiervan komt naar voren dat in kleine markten het risico bestaat van non-comply als leveranciers (nog) niet op de vereiste standaarden kunnen leveren. In die zin is het des te belangrijker dat via de opdrachtgevers de druk op leveranciers wordt opgevoerd om wel conform ‘pas toe of leg uit’ (steeds vaker ook conform EU- richtlijnen) te leveren gezien de risico’s die spelen bij het niet voldoen aan het ‘pas toe of leg uit’-beleid. Start ups en kleine partijen op de markt kunnen geholpen worden daaraan te voldoen. In de tussentijd is het daadwerkelijk gebruik van de leg uit-mogelijkheid van belang.

In een volgende overleg van het Forum Standaardisatie wordt ruim tijd gepland om te peilen waar meer rendement bij adoptie te halen valt, dit aan de hand van stellingen rond mogelijke maatregelen. Populaire maatregelen worden vervolgens uitgewerkt, inclusief eventuele besluitvorming in een volgende vergadering van het Forum.

Het Forum Standaardisatie gaat akkoord met het voorgestelde.

b. Ontwikkelingen Architectuur Digitale Overheid (Guido Bayens)

Wegens de afwezigheid van Guido Bayens is dit agendapunt niet besproken.

c. Agendering IV-meting en Monitor open standaarden, sponsorschap en aanwezigheid

Voorzitter Larissa Zegveld vraagt aandacht voor het in eigen achterban agenderen van de IV-meting en de Monitor open standaarden en om de eigen ervaringen met het ‘pas toe of leg uit’-beleid te delen in het Forum.

Ter kennisname

  1. Internet- en beveiligingsstandaarden
  2. API’s (voor betere, snellere gegevensuitwisseling)
  3. Openbaar en toegankelijk
  4. Semantiek
  5. Overig

Geen opmerkingen.

5. Voortgangsnotitie

Ter kennisname

a. Internationaal

Rudi Bekkers – voorzitter van de sponsorgroep Internationaal – geeft een terugblik op de stand van zaken rond het High Level Forum, het Multi Stakeholder Platform (MSP) on ICT Standardisation en het Rolling Plan (zie oplegnotitie). Een uitgebreidere toelichting kan hij verzorgen in een komende Forum-vergadering. Dan kan nader worden ingegaan op het feit dat sommige standaarden direct voorgeschreven kunnen worden door de Europese Commissie en hoe het Forum Standaardisatie daarop kan acteren. Ook de Europese ontwikkelingen rond (public en private) cloud en (hybride) cloud architectuur kunnen dan aan bod komen.

European Commission Pledge on Standards Education

Rond de vijftig organisaties hebben het pleidooi van de Europese Commissie ondertekend om digitale vaardigheden in het onderwijs te verbeteren.

b. Cloud

Geen opmerkingen (zie boven).

c. Update verkenning Identity Management organisatienummers

Meegegeven wordt dat het Forum ook aangehaakt moet blijven op ontwikkelingen rond identity management in het algemeen, zoals wallets. Olivier van de Post kan samen met Benno Overeinder in een komende Forum-vergadering hierop terugkomen.

  • d.  Social Return on Investment Toetsingsprocedures
  • e. Communicatie
  • f. Mogelijke onderwerpen en presentaties voor volgende overleggen

Een van de onderwerpen voor een komende Forum-vergadering kan een presentatie zijn over de ervaringen die een Forum-lid heeft met het ‘pas toe of leg uit’-beleid.

g. Overzicht columns en podcasts Larissa Zegveld in iBestuur

Geen opmerkingen.

6. Rondvraag

Geen punten voor de rondvraag.

Mondeling

7. Sluiting

De voorzitter sluit de formele vergadering en kondigt het vervolg van de studiereis aan.

Presentaties

Voor deze studiereis staan de presentaties in het teken van (water)rampen en crisisbestrijding. Welke rol speelt informatievoorziening hierin? En welke rol speelt uniforme gegevensuitwisseling daarbij? Te gast zijn Dolf Daal van het Informatiehuiswater en Roland van de Boel van het Waterschapshuis. Forum-lid Gerard Smits introduceert hen aan de aanwezige Forum-leden.

Waterveiligheidsportaal

Dolf Daal licht het werk van het Informatiehuis Water (IHW) toe, ook in relatie tot het Waterveiligheidsportaal. Het IHW is een samenwerkingsprogramma tussen de Unie van Waterschappen, het Interprovinciaal Overleg en Rijkswaterstaat dat waterbeheerders en beleidsmakers ontzorgt bij het uitwisselen van waterinformatie.

Dit gebeurt onder andere door het beschikbaar stellen en beheren van de Aquo- standaard voor het uitwisselen van data in het waterbeheer. Gewerkt wordt aan een Europese en internationale aansluiting van de standaard. In de doorontwikkeling van de standaard zal ook worden gekeken naar een eventuele opname van PFAS. IHW beheert verder het Droogteportaal, de Digitale Delta en ondersteunt met het Waterschapshuis waterbeheerders bij het programma Slim watermanagement. Ook heeft het IHW het Waterveiligheidsportaal (WVP) gerealiseerd in opdracht van de Stuurgroep HWBP (Hoogwaterbeschermingsprogramma) en heeft het portaal thans in beheer. Dit portaal ondersteunt de informatie-uitwisseling rond de processen Beoordeling en Versterking van de primaire waterkeringen in Nederland. De volgende partijen zijn hierbij betrokken: de keringbeheerders (waterschappen en Rijkswaterstaat), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en het Directoraat Generaal Water en Bodem (DGWB). Het Waterveiligheidsportaal toont het landelijke overzicht van de normen, de beoordelingsresultaten en de versterkingsprojecten t.a.v. de primaire waterkeringen.

Datagedreven werken

Roland van de Boel licht het belang van (geo)data toe ten behoeve van grip op de Nederlandse watersystemen.

In het waterbeheer van Nederland dragen de waterschappen zorg voor waterveiligheid (dijken), schoon water (zuiveringen) en voldoende water (gemalen, stuwen, sluizen). Beheermodellen helpen de waterschappen hierbij om hun taken adequaat te kunnen uitvoeren. Echter, de waterschappen staan voor nieuwe uitdagingen, zoals de klimaatverandering. Een samenhangend model en data voor een (ontbrekend) model zijn er (nog) niet. (Nieuwe vormen van) samenwerken kunnen nodig zijn gezien de vele betrokken partijen om zo (strijdige) belangen op elkaar af te stemmen. Bereidheid daartoe bestaat, alsook de kennis op onderdelen en de benodigde middelen.

Het maken van een zogenaamde Digital Twin – een virtuele versie van een echte situatie - kan daarbij helpen. Het Waterschapshuis werkt aan een Digital Twin voor het waterbeheer. Cruciaal hierbij is om de datakwaliteit zo hoog mogelijk te houden om erop te kunnen (blijven) vertrouwen dat het model zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid ligt. De gevolgen van onjuistheden kunnen namelijk groot zijn en duidelijk moet zijn waar de kans op menselijk falen bij bewerking en interpretatie ligt. Steeds meer nieuwe bronnen zoals satellietbeelden komen beschikbaar voor verschillende soorten metingen, zoals rond verdamping, gewassen en bodemvocht.

De modellen ontwikkelen zich snel, maar aandachtspunt blijft de vraag hoe goed genoeg ze zijn.

Ook standaardisatie, onder andere binnen BGT, BRT, BAG en Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN)) speelt hierbij een belangrijke rol. Eisen binnen deze registraties worden gesteld aan welke topografische objecten in de bestanden aanwezig moeten zijn, de geometrische kwaliteit van de topografische objecten en de tijdige verwerking van mutaties (niet bij AHN). De informatie in basisregistraties moet periodiek worden vernieuwd, zoals informatie uit beeldmateriaal (luchtfoto’s, satellietbeelden). Hiervoor bestaan echter geen formele standaarden, wat de uitwisselbaarheid van producten onder druk zet en/of leidt tot extra kosten. Conformering aan Europese standaarden op het vlak van satellietdata wordt daarmee steeds belangrijker.

Actiepunten

# Actiepunt Wie Per datum Status Werkplan2023
169 Toelichting op alg. ontwikkelingen id mngt

Olivier van der

Post, Benno Overeinder

13 dec

2023

Een komende vergadering 1.3
168

Nadere toelichting HLF en/of MSP en/of Rolling

Plan

Rudi Bekkers

13 dec

2023

Een komende vergadering 4
167 Peiling waar meer rendement te halen valt bij adoptie Forum Standaardisatie

13 dec

2023

28 feb 2024 geagendeerd 7.1
166

Internetconsultatie in eigen

achterban onder de aandacht brengen

Forum Standaardisatie

13 dec

2023

beëindigd 8
165

Geldigheid AMvB Wdo voor hogescholen en

universiteiten

BZK

13 dec

2023

loopt 3.17.2
164 Suggesties voor invulling vrije plaatsen Forum Standaardisatie

13 dec

2023

Loopt 8
163 Aanpassen concept- werkplan 2024 BFS

13 dec

2023

verwerkt *
162

Hoe (ptolu-) open standaarden een bijdrage kunnen leveren aan

trajecten als Cloud en Federatief Datastelsel

BFS

27 sept

2023

loopt 1.3
161

Verkennen bijdragen vanuit Forum (verbinder of verkenner) aan High-Level

Forum on European Standardisation

BFS

27 sept

2023

loopt 4.5
160

Verzenden IV-meting en Monitor open standaarden

aan Tweede Kamer

BZK Doorlopen d Loopt 3.2.4
159 Wdo en hoger onderwijs BZK

27 sept

2023

13 dec 2023? 3.17
158 Onderzoek Nederlandse participatie in internationale standaardisatie

BFS i.s.m. Larissa Zegveld, Lindy van de Westelaken en Ludwig

Oberendorff

27 sept

2023

Voorjaar 2024 volgt tussenstand, evt. themabijeenk

omst zomer

4.5
157 Samenhang tussen domeinarchitectuur en gegevensuitwisseling Guido Bayens

27 sept

2023

Volgt 5.1.1
156 NIS2 i.r.t. ontwikkelingen rond Agentschap Enisa BFS

27 sept

2023

Volgt 4.5
155

svz rond mogelijkheden

toetsen grote ICT-projecten op toepassen ‘ptolu’-beleid

BFS

14 juni

2023

Wordt ingepland 3.5
154

Toelichting afgevaardigde Ned. delegatie op hoe delegatie te werk gaat en

wat deze inbrengt

BFS/sponsorgro ep internationaal

14 juni

2023

Wordt ingepland 4.1
153

Verkenning naar (benodigde) standaard waarmee een organisatie

kan verklaren qua ICT in control te zijn

BFS/Michiel Steltman

14 juni

2023

Loopt 3.5
152

Stand van zaken

doorontwikkeling lijsten (Paul Dam)

BFS

14 juni

2023

FS 27

september 2023

7.1
150

In FAQ nadere duiding (inzoomen) verplichting voor linked data (web API’s), endpoints, websites die ogen als apps, en apps

(laatste vallen er niet onder)

BFS via BZK

14 juni

2023

volgt 2.3.2
149

Afstemmen met BZK timing actualisatie Forum-leden in

instellingsbesluit

BFS via BZK

14 juni

2023

Najaar nvt
148 Organiseren toelichting nieuwe Forum leden BFS

12 april

2023

28 feb 2024 nvt
145 Lijst ‘andersoortige standaarden’ inzichtelijk maken voor Forum BFS

8 februari

2023

volgt 2.2
144 Stand van zaken follow up OBDO-afspraak CIO Rijk plan van aanpak adoptie IV-standaarden CIO Rijk

8 februari

2023

Doorlopend 3.2.1
143 Nader bespreken ontwikkelingen EU Internet Standards Deployment Monitoring Website Sponsorgroep Internationaal met Forum

7 dec

2022

Volgt 4.4
142

Bespreken met oud-collega RDW – watermanagement en internationaal – n.a.v. enquête inventarisatie internationale thema’s

Forum-leden en achterban

Peter den Held

7 dec

2022

Volgt 6.4
141

Met Forum reflecteren op hoe open standaarden toe te passen buiten aanbestedingen om

(bijvoorbeeld met best practices)

Stuurgroep

7 dec

2022

Volgt 3
140 Schriftelijke oproep aan Forum voor schriftelijke review voor verwijderen open standaarden van lijsten Bureau

7 dec

2022

Doorlopend 2.2
136 Verbinding Strategie Digitale Economie met onderzoek CIO Rijk naar overheidsnetwerken Thomas Faber, Peter den Held

7 dec

2022

Volgt 1.3
124

Afstemmen met Theo Peters over vertegenwoordiging waterschappen in

Architectuurraad

Gerard Smits

28 sept

2022

Loopt 1.1
121

Bereikbaarheid 112 i.r.t. afschakeling 2G en 3G bespreken met ETSI en hierover in volgende Forum-

vergadering terugkoppelen.

EZK (Alisa Heaver)

8 juni

2022

Volgt Nieuw
102

Inbreng aanleveren voor

fiche BZK/DS EU Strategy on Standardisation

Forum

9 maart

2022

Afgerond. 4.5
86 Nieuwe updates over WDO in Forum BZK

21 april

2021

Doorlopend als er nieuws

te melden is

3.17

Afgeronde actiepunten

Afgeronde actiepunten worden de volgende keer verwijderd.

# Actiepunt Wie Per datum Status
151 Forum website aanpassen op AMvB HTTPS en HSTS met uitleg over regimes BFS

14 juni

2023

Afgerond
147 Nasturen presentaties Alisa Heaver en Guido Bayens BFS

12 april

2023

Afgerond
146

Peter den Held verkent of hij of een collega van hem kunnen aansluiten bij de

sponsorgroep Identity Management

Peter den Held

8 februari

2023

Afgerond
139 Gesprek over mogelijke regierol NCSC voor STIX en TAXII Larissa Zegveld en Ludwig Oberendorff

7 dec

2022

Afgerond
138 Afstemmen met IHW over hun inbreng in evaluatie Aquo- standaard Bureau

7 dec

2022

Afgerond
137 Notitie voor inzicht in hoe activiteiten Forum bijdragen aan beleidsdoelen Strategie Digitale Economie Bureau

7 dec

2022

Afgerond (niet meer nodig)
135 Notitie voor inzicht in hoe activiteiten Forum bijdragen aan beleidsdoelen werkagenda waardengedreven digitaliseren Bureau

7 dec

2022

Afgerond (Forum 8 feb 2023)
134 Bespreken onderwerpen datastrategie, interbestuurlijk datastelsel, data bij de bron, connectiviteit en interoperabiliteit

Larissa Zegveld, Gerard Smits, Theo Peters, Friso Penninga, Peter den Held en Ludwig Oberendorff en eventueel externe

betrokkenen

7 dec

2022

Afgerond
133 Overheidsarchitectuur voor federatief datastelsel bespreken met EZK Forum

7 dec

2022

Afgerond
132 Aanpassen overzicht agenderingen Monitor en IV- meting aan de hand van opmerkingen 28 sept 2022 Bureau

28 sept

2022

Afgerond
131 Aanpassen Monitor open standaarden 2022 aan de hand van opmerkingen 28 sept 2002 en def versie agenderen voor Forum- vergadering 7 dec 2022 ICTU, bureau

28 sept

2022

Afgerond
129 Verspreiden video SKOS in eigen achterban Forum

28 sept

2022

Loopt
128 Voorstel aan OBDO verwijdering OWMS van ‘ptolu’- lijst Bureau

28 sept

2022

Afgerond
127 Bespreken agendering IV- meting plus adviezen voor OBDO 1 dec 2022 met bureau OBDO (n.a.v. annuleren agendapunt OBDO 22 sept 2022) Bureau

28 sept

2022

Afgerond
126

Werkplan 2023: aanpassen adhv gemaakte opmerkingen 28 sept 2022, incl. duidelijkheid over vervallen en nieuwe actiepunten, en def versie agenderen voor Forum- vergadering 7 dec

2022

Bureau

28 sept

2022

Afgerond
125 Int. standaarden en e-wallet op de agenda van studiereis Gerard Hartsink, Hetty Lucassen, Peter den Held en bureau

28 sept

2022

Afgerond
123 Verslagen Architectuurraad aan Forum Standaardisatie sturen Bureau

28 sept

2022

Doorlopend
122 Afpelsessie voor Cloud Larissa Zegveld, Michiel Steltman, Ludwig Oberendorff e.a.

28 sept

2022

Afgerond
120 Doorontwikkeling lijsten open standaarden: voor punten met prioriteit ‘hoog’ en ‘midden’ voorzet in vergadering 28 september 2022 ter eerste afstemming. BFS

8 juni

2022

Afgerond
119 Verslagen Architectuurraad (zogenaamde Verslagen-in- één-minuut) worden meegestuurd met Forum- stukken BFS

8 juni

2022

Doorlopend
118 Communicatie publieke waarden en open standaarden: bijgewerkte versie geagendeerd voor Forum 28 september of 7 december BFS

8 juni

2022

Geagendeerd voor 7

december 2022

117 IV-meting voorjaar 2022 wordt na oplevering per mail toegestuurd aan leden Forum en geagendeerd voor vergadering OBDO van 22 september BFS/Forum

8 juni

2022

Geagendeerd

voor 28 september 2022, wordt doorgeschove n naar 1 dec

116 Herinneringsmail aan Forum over enquête betrokkenheid bij internationale standaardisatieontwikkelingen en welke thema’s de sponsorgroep internationaal met prioriteit in 2023 mag gaan volgen. BFS

8 juni

2022

Afgerond
115b Plaatsen verwijzing naar werkplan bij nieuwe actiepunten. BFS

8 juni

2022

Doorlopend
115 Uitvraag bij Forum over toetsingskader ingebruikname technologie infectie-bestrijding (project TINTIN, VWS). BFS

8 juni

2022

Afgerond
114

Enquête onder leden Forum over thema’s voor inventarisatie bovensectorale standaardisatieontwikkelingen

+ hun internationale betrokkenheid bij standaardisatieontwikkelingen

Sponsorgroep internationaal en BFS

20 april

2022

Afgerond
112 Voorstel voor thematische clustering open standaarden op site BFS i.s.m. Benno Overeinder

20 april

2022

Afgerond
111 Schriftelijke uitvraag bij leden Forum voor bijwerking overzicht agendering IV- meting en Monitor OS en eigen gremia + sponsorschap BFS

20 april

2022

Doorlopend
110 Gespreksnotitie over communicatie publieke waarden open standaarden op agenda komende vergadering BFS

20 april

2022

Afgerond
109 Verkennen mogelijkheden communicatie-impuls adoptie open standaarden BFS i.s.m. BZK/DS

20 april

2022

Afgerond (doorlopen ikv. AMvB)
107

Mogelijkheden verkennen aanpassen mandaat Forum Standaardisatie als uitwerking brieven over digitalisering van BZK en EZK daar aanleiding toe

geeft.

Forum i.s.m. BZK en EZK

20 april

2022

Afgerond
106 Aanpassen verslag op Fiche over de EU Standardisation Strategy (opgesteld door EZK) BFS

20 april

2022

Afgerond
105 Nadere afstemming over DCAT AP DONL Friso Penninga en Hetty Lucassen

9 maart

2022

Af gerond.
104 Voorstel uitbreiding Stuurgroep

BFS/Stuurgro e

p

9 maart

2022

Afgerond.
103 Voorleggen werkplan 2022 aan OBDO BFS

9 maart

2022

Af gerond.
101

Ontwikkelingen rond Digital Wallet voor bespreking in een

volgende samenkomst sponsorgroep Internationaal.

Stuurgroep Internationaal

8 dec

2021

Afgerond
100 Uitvraag aan Forum over standaarden en federatief basismodel BFS

8 dec

2021

Afgerond.
97 Identity Management – nadere uitwerking Cor Franke en Gerard Hartsink

8 dec

2021

Afgerond
96

Gesprek aangaan over vertrouwelijkheid en governance totstandkoming

internetstandaarden en digitale autonomie.

Benno Overeinder en klein comité Forum

29 sept

2021

Afgerond.
95 Verkennen hoe samen op te trekken om informatieveiligheid waterschappen en overheid verder te versterken Forum en UvW

29 sept

2021

Afgerond
91

Verkend wordt op welke wijze de meerwaarde van open standaarden en het werk van het Forum kan worden

overgebracht aan DiZa , oa. via de StasBZK

BFS

9 juni

2021

Afgerond.
84

Wens: Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale

Informatiehuishouding in een volgende Forum-vergadering

 

21 april

2021

t.z.t.
82

In beeld brengen

internationale relaties leden Forum.

Forum + BFS

10 maart

2021

Afgerond
80

Verbinding leggen naar bestuurders die op papier verantwoordelijkheid dragen voor de aangestipte onderwerpen in het rapport Inventarisatie standaardisatie, maar in de praktijk hierover beperkte kennis (kunnen)

hebben.

BZK/DS

10 maart

2021

Besproken in Forum vergadering juni 2021. Is gedaan, bijv. semantiek + 1- extensie
73

Bewaken dat ‘de standaardisatietaak’ weer bij evt. nieuwe governance instellingsbesluiten goed wordt meegenomen, zoals in het

huidige OBDO-besluit.

BZK/DS

10 maart

2021

Afgerond. Voorzitter Forum is lid van architectuurboard MIDO.
67 “Cloud + rol overheid + Gaia X revisited” agenderen voor Forum I of II 2021, incl. betrokkenheid EZK Michiel Steltman, Thomas Faber, Theo Peters, BFS

9 dec

2020

Afgerond. Meegenomen in de vorm van cloud verkenning.
66 Cloud-initiatief VNG R: waar speelt standaardisatie een rol Theo Peters met Larissa Zegveld en Gerard Smits

9 dec

2020

Afgerond. Onderdeel afpelsessie Cloud, en follow up daarvan in de vorm van cloud verkenning
63

Aandacht voor internationale aspect in volgende versie inkoop en open standaarden en

contact met NEVI

BFS, Gerard Hartsink

9 dec

2020

Afgerond.
62 Meehelpen aan intensiveren gebruik DigiNetwerk voor overheden i.p.v. internet BFS

9 dec

2020

Komt, na eerste bespreking in Forum, tzt. terug in een komende Forum vergadering.

Documentatie-type