Voortgangsnotitie

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 12 april 2023

Agendapunt: 6

Documentnummer: FS-20230412.6

Download hier de PDF versie van dit vergaderstuk. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

Samenvatting

Ter kennisname

  • A. Internationaal
  • B. Forum Standaardisatie en Cloud
  • C. Update Eenduidige digitale dienstverlening
  • D. Communicatie
  • E. Overzicht columns Larissa Zegveld in iBestuur

Ter kennisname

Ad A. Internationaal

[Geen bijlage]

Rolling Plan 2023

De Europese Commissie heeft het Rolling Plan on ICT Standardisation 2023 gepubliceerd. In deze editie van het Rolling Plan zijn commentaren verwerkt van minIenW, minOCW en minEZK. Inmiddels is de Europese Commissie begonnen met de redactie van het Rolling Plan 2024. Ook hierbij blijven wij nauw betrokken.

High Level Forum en Multi Stakeholder Platform

Op dit moment is het High Level Forum bezig de scope van het werk te bepalen. Daarna wordt een planning gemaakt. Dit zal nog maanden in beslag nemen. Het High Level Forum wil zich vooral richten op het versnellen en efficiënter maken van de standaardisatieprocessen. Hiervoor hebben zij gesprekken met de Europese standaardisatieorganisaties over aanpassingen in hun ‘governance’.

Het High Level Forum heeft een bijeenkomst gehad met de US Technology and Trade Council. Een specifieke samenwerkingsmodus moet nog worden vastgesteld, maar er komen pilots over AI, Quantum en 'additive manufacturing' (fabricage door 3D printen). Het High Level Forum wil soortgelijke samenwerkingen ook met China en India starten.

De Europese Commissie blijft vaag over de toekomst en de positie van het Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation (MSP). Dit leidt tot ongerustheid bij de lidstaten en standaardisatieorganisaties, omdat het MSP na 23 mei 2023 formeel niet meer bestaat.

Onderzoek naar internationale standaardisatieontwikkelingen

De Sponsorgroep Internationaal heeft de opdrachtbeschrijving geformuleerd voor een onderzoek naar Nederlandse deelname in Europese en internationale standaardisatieorganisaties. Deze is als aanbesteding uitgezet aan in de markt. Rekening houdend met de doorlooptijd van een aanbesteding, verwachten wij dat het onderzoek in de tweede helft van het jaar wordt uitgevoerd.

De Europese Commissie, de lidstaten en de standaardisatieorganisaties in het MSP reageren enthousiast op ons voornemen om de resultaten van dit onderzoek te delen. IEEE en OASIS hebben hun medewerking aan ons onderzoek aangeboden. Ierland wees ons op hun ‘best practices’ voor het stimuleren van deelname aan standaardisatie vanuit het MKB.

Andere belangrijke internationale ontwikkelingen

  • W3C heeft de ‘governance’ van de organisatie ingrijpend aangepast. Sinds 1 januari 2023 is W3C een Amerikaanse organisatie, bestuurd door een Board of Directors en commissies die door W3C leden worden gekozen. De nieuwe structuur beperkt de Europese invloed in de organisatie. Er staan verschillende W3C standaarden op de lijst open standaarden van het Forum Standaardisatie. BFS gaat toetsen of W3C met de nieuwe ‘governance’ nog voldoet aan alle criteria voor de lijst;
  • Er gaan stemmen op om open source communities en individuele ontwikkelaars in de Cyber Resilience Act (CRA) nadrukkelijker uit te sluiten van verantwoordelijkheid. De huidige tekst van de CRA zou het juridisch mogelijk maken om open source communities verantwoordelijk te stellen voor veiligheidsproblemen in open code die in commerciële producten gebruikt wordt. Dit zou volgens sommigen rampzalig kunnen uitpakken voor open source ontwikkeling in Europa;
  • De Europese Commissie wil het Internet veiliger maken voor kinderen door standaarden te ontwikkelen om de leeftijd te controleren van gebruikers van online diensten. Het juridische kader wordt gevormd door de Digital Services Act, GDPR en AVMSD. De digital wallet zou een implementatie kunnen bieden, maar ook producten uit de private sector.

Ad B. Forum Standaardisatie en Cloud

[Geen bijlage]

Op 1 december 2022 en 13 februari 2023 kwam een aantal Forumleden met vertegenwoordigers van minBZK en minEZK bij elkaar om inzichten uit te wisselen over de standaardisatiebehoeften voor Cloud. In de discussies kwam vooral een rol voor het Forum Standaardisatie als behoeftesteller naar voren. Het Forum kan helpen vaststellen welke bestaande open standaarden een (verplichte) status moeten krijgen en welke behoefte er bestaat voor de ontwikkeling van nog niet bestaande standaarden of profielen.

Daarnaast kan het Forum helpen een ‘community’ te bouwen die organisaties van de overheid helpt om effectiever aan te sluiten bij Europese initiatieven en kennis te delen over veilige implementatie van Cloud diensten. De discussie benoemde ook taken die buiten de scope van het Forum Standaardisatie vallen, maar die we wel onder de aandacht van de digitale overheid kunnen brengen. Bijvoorbeeld het monitoren van Clouddiensten van de overheid, het inzetten van het Strategisch Leveranciersmanagement Rijk bij de uitvoering van het Cloud-beleid, en het documenteren van succesvolle en minder succesvolle ‘deployment scenario’s’ van publieke Cloud door de overheid.

Het Forum Standaardisatie kan zijn rol als behoeftesteller voor standaardisatie voor de publieke Cloud handen en voeten geven door te onderzoeken welke bestaande standaarden voor dataportabiliteit en interoperabiliteit in Cloud op de ‘pas toe of leg uit’-lijst zouden moeten staan, welke standaarden nog ontwikkeld moeten worden, en welke organisaties zich daarmee bezighouden. BFS laat dit onderzoek in 2023 uitvoeren.

Ad C. Update Eenduidige digitale dienstverlening

[Geen bijlage]

Op 23 maart vond de 7ekeukentafelsessie van Arre Zuurmond plaats met thema ‘De andere kant van de Woo’. Hier komen diverse partijen samen met de conclusie: denk vanuit de burgers en help ze aan data die ertoe doet. Werk samen binnen en buiten de overheid en maak optimaal gebruik van elkaars data. Faciliteer deze opgehaalde ideeën met de inzet van open standaarden in de onderliggende techniek. Een mooie bijdrage naar een betrouwbare overheid.

Ad D. Communicatie

[Geen bijlage]

Op 3 maart 2023 ontvingen Désirée Castillo Gosker en Mark van Opijnen namens BFS, een internationale groep van zes studenten Law and Technology in the EU, faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit van Utrecht. Onder leiding van hun docente Olia Kanevskaia presenteerden zij de uitwerking van hun opdracht rond artikel 5 van de Open Data Act (die Nederland nog moet implementeren) en open standaarden. 

Op 28 maart -Universal Acceptance Day- organiseerde Platform Internetstandaarden een open dialoog bijeenkomst over Universal Acceptance (UA) met deelnemers van onder andere ICANN, SIDN, en Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. BFS had hier twee presentaties over ondersteuning van UA in de praktijk met betrekking tot ‘internationalized domain name’ (IDN) ondersteuning in applicaties en de ondersteuning van ‘email address internalization’ (EAI) bij ontvangende mailservers van de overheid.

Ad E. Overzicht columns en podcasts Larissa Zegveld in iBestuur

[Geen bijlage]

iBestuur online publiceert regelmatig columns van Larissa Zegveld als algemeen directeur van Kennisnet en als voorzitter van het Forum Standaardisatie. Hieronder ziet u een overzicht van haar columns sinds haar aantreden als voorzitter (incl. podcastserie 'Over informatie gesproken', i.h.b. ‘Deel 3: De veranderopgave’ met gespreksleiding van Larissa Zegveld).

Publicatiedatum Titel met link
23 juli 2022 Toepassing van IPv6 achter bij de verwachtingen
9 juni 2022 Een verdachte in een rode polo
27 april 2022 Onderwijs in digitale geletterdheid net zo essentieel als taal en rekenen
3 maart 2022 Podcast Over Informatie Gesproken deel 4: De ethische en maatschappelijke implicaties
17 februari 2022 Het kan standaard beter
10 februari 2022 De veranderopgave
20 januari 2022 API’s zijn de toekomst, ook voor bestuurders!
23 december Slagvaardig en innovatief onderwijs | iBestuur
23 november Maatschappelijke coalitie ‘Over informatie gesproken’. Doe ook mee! | iBestuur
4 november 2021 Coalitievorming, waarom we het samen moeten doen
20 oktober 2021 Wanneer krijgt digitaal onderwijs de veiligheid die het verdient? | iBestuur
27 september 2021 Normaal onderwijs is ook digitaal | iBestuur
8 september 2021 Digitale samenleving vraagt om nieuwe vaardigheden | iBestuur
24 juli 2021 Zet de ramen wijd open
5 april 2021 Niet beter, maar anders
17 maart 2021 Op naar Nederland 2.0
16 maart 2021 Digitale Zaken in een nieuw kabinet
3 maart 2021 Het is tijd voor een open overheid
16 februari 2021 Gekke Henkie
4 februari 2021 Rust roest
1 februari 2021 Samen voor de CoronaMelder
15 januari 2021 CoronaMelder: goed voorbeeld doet volgen (1)
23 december 2020 Gov.nl
23 november 2020 Simpele zaken, grote gevolgen
5 oktober 2020 Shoot the moon
30 september 2020 Nooddraaiboek komt nooit te vroeg
27 juli 2020 Samen is beter
25 juni 2020 Open source by default?
8 juni 2020 Cybercrime in coronatijden
20 mei 2020 Levenslang leren
28 april 2020 Digitaal onderwijs blijft!
14 april 2020 Het juiste doen
1 april 2020 Bericht vanuit ’t thuiskantoor
18 maart 2020 Niet overhaasten!
2 maart 2020 Waakzaamheid geboden
17 februari 2020 Lof der Traagheid
27 januari 2020 Precisiebombardement
13 januari 2020 Nieuw ecosysteem
16 december 2019 Is het de minister bekend…
2 december 2019 Regelgeving
11 november 2019 Bouwen mét burgers
11 oktober 2019 Een terug- en vooruitblik op toegankelijkheid
7 oktober 2019 Samen aan de slag voor een inclusieve, toegankelijke overheid
23 september 2019 Meer dan een spiegel
9 september 2019 Veilig wifi voor iedereen
24 juli 2019 Pleister op de wonde
8 juli 2019 Veilige cloud
18 juni 2019 Digiminister
3 juni 2019 Drempelvrij
20 mei 2019 Digital me
29 april 2019 Geen woorden, maar beelden
15 april 2019 @overheid.nl
25 maart 2019 Standaardisatie is een must

Documentatie-type