Publicatie EU Rolling Plan ICT standaardisatie 2021, subsidie voor experts

28 apr 2021

Inhoud

De Europese Commissie (EC) heeft het ‘Rolling Plan for ICT Standardisation 2021’ gepubliceerd. Dit overzicht, dat jaarlijks wordt bijgewerkt, biedt een uniek overzicht van relevante ontwikkelingen betreffende ICT-standaardisatie. U kunt het Rolling Plan inzien op de website van de Europese Commissie: web-versie en PDF-document.

Per thema wordt het EU-beleid gekoppeld aan standaardisatie-activiteiten van verschillende standaardisatie-organisaties. Omdat ICT inmiddels overal in de samenleving een rol speelt, worden 38 thema’s behandeld. Van 5G, Accessibility (digitale toegankelijkheid) en Cybersecurity tot eHealth en Robotics. Nieuw in deze editie zijn onder meer hoofdstukken over COVID-19 en Circulaire Economie.

Subsidie voor Nederlandse participatie in internationale standaardisatie

De Europese Commissie roept Europese landen op om actiever te participeren in wereldwijde standaardisatiegremia. Om participatie te bevorderen bestaat het StandICT.eu 2023 project, van waaruit Europese ICT-standaardisatie-experts subsidie kunnen krijgen om mee te werken aan de totstandkoming van ICT-standaarden binnen de thema's uit het Rolling Plan. Het project bestaat uit 10 ‘open calls’ in de komende 3 jaar met subsidie tot 10.000 euro per geselecteerde aanvraag. Het totale budget is 3 miljoen euro. De derde open call staat open tot 18 mei 2021.

European Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation

Het Rolling Plan is tot stand gebracht door het ‘European Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation’ (MSP). Het MSP vertegenwoordigt belanghebbenden op het gebied van ICT-standaardisatie en adviseert de Europese Commissie. Ook Forum Standaardisatie is actief betrokken bij de totstandkoming van het plan.

Meer informatie: