Over de wettelijke verplichtstelling van open standaarden in de wet GDI

Content

Artikel 2 voorontwerp wetsvoorstel GDI: een grondslag om het gebruik van open standaarden wettelijk te verplichten

Op 22 december 2016 is het voorontwerp van het wetsvoorstel generieke digitale infrastructuur (GDI) gepubliceerd om burgers, bedrijven en (semi)overheden te informeren en de mogelijkheid te bieden om op de inhoud te reageren. De ontwerpwet GDI is tot 31 maart jl. in consultatie geweest en heeft vele reacties opgeleverd.

Het op grond van de Wet GDI kunnen verplichten tot het gebruik van standaarden wordt over het algemeen toegejuicht. In enkele reacties wordt verzocht om de gehele ‘pas toe of leg uit’-lijst wettelijk te verplichten en een sanctiebepaling op te nemen. Over het algemeen vragen overheidsorganisaties om maatwerk en aandacht voor de implementatiekosten. In dat licht wordt verzocht uitvoeringstesten te laten uitvoeren op de concept-lagere regelgeving.

De voorbereiding van de lagere regelgeving, die de toepassing van bepaalde standaarden zal verplichten, wordt voortgezet. Maatwerk wordt toegepast door per te verplichten standaard een passend organisatorisch- en functioneel toepassingsgebied vast te stellen in lagere regelgeving. Wanneer de desbetreffende concept-algemene maatregel van bestuur gereed is, zal deze ter consultatie gepubliceerd worden. Met behulp van de reacties wordt vervolgens in de algemene maatregel van bestuur bepaald voor welke organisaties – en in welke situaties de toepassing van de betreffende standaard verplicht is.