Open Standaarden tijdens Weekonnect

Content

Van 17-19 april 2018 vindt Weekonnect plaats in Den Haag. De Weekonnect is een event voor iedereen die staat voor de uitdaging van veilig en betrouwbaar gegevens uitwisselen in de zorg. Inspirerende workshops, lezingen van (internationale) sprekers en kennissessies om inzicht te krijgen in de laatste ontwikkelingen, best practices en handvatten om direct mee te starten.

Forum Standaardisatie zal ook aanwezig zijn tijdens Weekonnect met plenaire sessies, een stand en workshops. Volg Weekonnect ook op Twitter.

Donderdag 19 april:

Vandaag hostte Forum Standaardisatie op Weekonnect een sessie over betrouwbaar(der) communiceren via e-mail en websites, zonder phishing en gluurders.

“Stand-alone mailomgevingen zijn niet de oplossing. Deze schalen niet en zorgen voor afhankelijkheid. Met moderne standaarden moeten we gezamenlijk het hele e-mailecosysteem veiliger maken.” Dit en meer werd besproken in een sessie van de Veilige E-mail Coalitie tijdens Weekonnect, met o.a. SURFnet, Forum Standaardisatie en Remco Poortinga.

Woensdag 18 april:

Weekonnect is gelinked aan de IHE connectathon ruim 400 softwareontwikkelaars testen of hun producten goed werken met de open IHE standaard voor de zorg. Ook in de energiesector werkt men inmiddels met de openstandaarden methodiek: IES.

Dinsdag 17 april:

GS1 Nederland en Betaalvereniging Nederland zijn twee van de twaalf inspirerende voorbeelden in het magazine Standaardwerken.

Frits van den Bos, innovatiemanager van GS1 Nederland, legt tijdens Weekonnect uit hoe standaarden door samenwerking zijn ontstaan in de retail sector. “It takes vision to engage in standardization work. The success of a standard is determined by the number of users and often these users have to adapt their systems and procedures to make the standard work for them. That is why standardization work often takes 10 year or more to really become successful".

Als je moet kiezen tussen innovatie en kostenreductie om standaardisatie door te voeren, kiest Gijs Boudwijn, adjunct directeur van Betaalvereniging Nederland, dat beide even belangrijk zijn.

"We believe that payments standardization in the underlying payments infrastructure which has to be robust and efficient is key for the development of innovative payment services on top of that. A good example in card payments is the EMV standard which basically replaces the magstripe with a more secure chip. Adoption meant that all bank cards, all point of sale terminals and all ATM’s had to be replaced or adapted to chip technology. Just for the Dutch marker that meant replacing 20 million cards, replacing 350,000 PoS terminals and upgrading 8,000 ATMs. That is costly and takes a lot of time. In Europe we have become “full EMV complaint” and successfully fight fraud, but outside of the EU there are major markets that still (partly) rely on the old magstripe technology."

Donderdag 19 april host Forum Standaardisatie op Weekonnect een sessie over betrouwbaar(der) communiceren via e-mail en websites, zonder phishing en mee-gluurders.

Voor het programma van Weekonnect, kijk hier: https://weekonnect.nl/programma/sessies-per-dag/

Meer weten over Standaardwerken 2018? Het magazine is ook te downloaden?

16 april:

Op 16 april overhandigde Nico Westpalm van Hoorn, voorzitter Forum Standaardisatie, het magazine Standaardwerken 2018 aan Erik Gerritsen Secretaris-Generaal van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Maarten Camps, SG van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het magazine werd aangeboden ter inspiratie van de zorgsector. Het staat vol interviews en praktijkcases over het gebruik van open standaarden door de overheid en het bedrijfsleven en helpt open standaarden in een breder perspectief te plaatsen. Wie Standaardwerken leest, zal ontdekken dat open standaarden de smeerolie zijn voor digitale samenwerking die de overheid en het bedrijfsleven voor ogen hebben.

Maarten Camps onderstreepte het belang van open standaarden en het betrekken van veel stakeholders waaronder bedrijfsleven. Ook meldde hij dat de overheid werkt aan een nationale digitale strategie, in samenwerking met private partijen en wetenschap.

“Standaarden in de zorg zijn belangrijk: Denk groots en start klein, er is veel te winnen met gebruik van open standaarden in de zorg”, aldus Erik Gerritsen. Zo is project “Samen Beter” een interoperabiliteitsplatform waar gemeentelijke instellingen en zorg elkaar vinden.