Nieuwe versie Internet.nl met uitgebreidere e-mailtest

27 jul 2018

Inhoud

Het Platform Internetstandaarden heeft een nieuwe versie van de website Internet.nl gelanceerd. De nieuwe versie bevat een uitgebreidere e-mailtest, hiermee kan worden getest of een domein zo is ingesteld dat mailspoofing actief wordt tegengegaan en of een mailserver gedegen transportversleuteling aanbiedt.

Voorkomen van spoofing

Spoofing van e-mail is een veel voorkomende aanvalstechniek, waarbij de aanvaller e-mail verstuurt vanaf andermans e-mailadres. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het phishen van wachtwoorden en andere waardevolle informatie. Het kan worden tegengegaan met echtheidskenmerken gebaseerd op de standaarden DMARC, DKIM en SPF. Daarbij is het van belang om een voldoende strikte instelling ('policy') te kiezen, dat wil zeggen p=quarantine of p=reject voor DMARC en ~all of -all voor SPF.
Internet.nl testte hier al op, maar vanaf nu tellen de resultaten mee in de score.

Beveiligen van mailserververbindingen

Als e-mail onderweg niet versleuteld is, kan een aanvaller deze afluisteren. De standaard STARTTLS voorkomt dat passieve aanvallers e-mails onderweg kunnen lezen. Aanvullend beschermt DANE tegen actieve aanvallers, die door manipulatie van het mailverkeer de STARTTLS-encryptie kunnen verwijderen.
Internet.nl testte al op deze standaarden, maar doet dit nu uitgebreider conform de factsheet "Beveilig verbindingen van mailservers" van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Bovendien wegen de testresultaten nu mee in de score.

Over Internet.nl

Op Internet.nl kunt u eenvoudig testen of uw internet up-to-date is, dat wil zeggen of uw website, e-mail en internetverbinding wel moderne, betrouwbare Internetstandaarden gebruiken. Internet.nl is een initiatief van het Platform Internetstandaarden. Het platform is een samenwerking tussen partners uit de internetgemeenschap en de Nederlandse overheid. ECP biedt de administratieve basis voor het platform. De technische realisatie van Internet.nl is in handen van Open Netlabs / NLnet Labs. Het Forum Standaardisatie participeert in het Platform Internetstandaarden.