Maak data vindbaar!

23 mrt 2023

Content

Hoe vind je de juiste data voor het antwoord op jouw vraag? Hoe maak je statistische data, geodata, open en gesloten data, API’s en andere soorten data en services in verschillende bronnen vindbaar? Doe mee in de werkgroep DCAT-AP NL.

Met metadata beschrijf je services of data, waardoor deze beter vindbaar zijn en bovendien beter te filteren op bruikbaarheid voor het beantwoorden van een vraag.  In de huidige situatie, worden voor verschillende typen gegevens, verschillende metadata standaarden gebruikt. Deze standaarden sluiten niet altijd of slechts beperkt op elkaar aan. Hierdoor gaat er bij het zoeken, vinden en uitwisselen van metadata, informatie verloren.

Één brede uitwisselstandaard

Om data vindbaar te kunnen maken, ongeacht de catalogus waarin zij staan beschreven, gaan we in opdracht van het Ministerie van BZK, Digitale Samenleving, nu aan de slag met het opzetten van één brede uitwisselstandaard (DCAT-AP NL) voor heel Nederland. Op basis van een dergelijke standaard kan een federatief stelsel ontstaan van metadata-, en ontwikkelaarsportalen, zodat je data kunt vinden. Of ze nu in data.overheid.nl, het Nationaal Georegister, open data portalen van rijk, provincies en gemeenten of developer.overheid.nl staan beschreven.

Doe mee in de werkgroep DCAT-AP NL

Wil jij hierover meedenken en deelnemen? Meld je dan nu aan voor de aftrap van de werkgroep DCAT-AP NL op donderdagmiddag 20 april bij Geonovum in Amersfoort.

Lees ook