Digitale toegankelijkheid: hoe raak ik ‘in control’

Content

Welke overeenkomsten zijn er tussen organisaties die digitale toegankelijkheid goed onder de knie hebben? Forum Standaardisatie ging op zoek naar het antwoord op deze vraag. De onderzoeksresultaten zijn samengevat en gebundeld in een digitaal magazine. Ontdek hoe organisaties ‘in control’ raken door op de juiste manier te informeren, ondersteunen en handhaven. Iedere stap wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden.

Meer dan een ICT probleem

Alle overheidsorganisaties moeten online informatie digitaal toegankelijk aanbieden. De wettelijke toegankelijkheidseisen zorgen ervoor dat iedereen, ook mensen met functionele beperkingen, toegang hebben tot de informatie op websites.

De Europese norm 301 549 beschrijft de wettelijke toegankelijkheidseisen. Deze verwijzen naar de technische specificatie WCAG 2.1 van het World Wide Web Consortium (W3C). Omdat WCAG 2.1 technische eisen aan websites en documenten stelt, zien veel organisaties digitale toegankelijkheid als een ICT probleem dat met ICT opgelost kan worden. Maar met deze benadering slagen organisaties er meestal niet in om hun informatie online digitaal toegankelijk te publiceren.

Digitale toegankelijkheid is een kwestie van compliance waarbij een organisatie ‘in control’ moet raken. De hele organisatie draagt de verantwoordelijkheid voor digitale toegankelijkheid en dit vereist een aanpak over de breedte van de organisatie. De aanpak van digitale toegankelijkheid heeft dan ook overeenkomsten met de aanpak van informatieveiligheid en privacy.

Praktijkvoorbeelden

Elke organisatie heeft z’n eigen doel, structuur en informatiekanalen. Er bestaat geen uniforme aanpak of ‘one size fits all’ oplossing voor digitaal toegankelijk publiceren. Toch weten sommige organisaties grip op hun publicatieprocessen te krijgen en steeds meer informatie online digitaal toegankelijk aan te bieden.

PDF’s en de toegankelijkheid daarvan

Verdiep je verder in het onderwerp digitale toegankelijkheid. PDF’s zijn vaker niet dan wel toegankelijk. Bekijk het Webinar PDF en Toegankelijkheid.