IPv6 bij Nederlandse overheden

Content

Vanaf 31 december 2021 moeten alle Nederlandse overheden bereikbaar zijn via het Internet Protocol versie 6 (IPv6). Veel overheidsorganisaties hebben dit al geregeld. Voor veel organisaties is dit namelijk een kleine actie.

Wat moet uw organisatie hiervoor doen?

Voor veel organisaties is de overgang naar IPv6 een kleine actie. Hieronder leest u precies wat u moet regelen om uw website(s) en e-mailserver bereikbaar te maken via IPv6. Doorloop stap 1 voor uw website en stap 2 voor uw e-mailserver.

Stap 1 - Uw website(s) bereikbaar maken via IPv6

Wat u moet regelen voor uw e-website(s) hangt af van uw situatie:

U heeft uw website(s) in eigen beheer. U kunt uw website(s) eenvoudig en snel aanpassen naar IPv6. Dit duurt in de meeste gevallen maximaal 2 uur. U regelt dit gemakkelijk zelf met de handleiding IPv6. Ga nu naar de handleiding IPv6.

VRAAG: is het u gelukt uw website(s) aan te passen met de handleiding IPv6?

 • Ja, uw website voldoet aan de IPv6-afspraken. Doorloop ook stap 2 voor uw e-mailserver.
 • Nee, neem contact op met IPv6TeamOverheidNL. Wij ondersteunen u in de aanpassing.

Let op: lukt het u niet om voor 31 december 2021 bereikbaar te zijn via IPv6? Vraag dan nu een tijdelijke website gateway aan. Hiermee voldoet u op tijd aan de overheidsbrede afspraak. De gateway is gratis. U leest verderop op deze pagina meer over de gateway.

U heeft het beheer van uw website(s) uitbesteed. Uw leverancier moet uw website voor u bereikbaar maken via IPv6. Wat dat betekent, hangt af van uw situatie. Inventariseer: aan wie heeft u wat uitbesteed? En wat zijn de voorwaarden? Geef uw leverancier opdracht om de website aan te passen vóór 31 december 2021.

VRAAG: past uw leverancier uw website aan vóór 31 december 2021?

 • Ja, uw website voldoet op 31 december 2021 aan de IPv6-afspraken. Doorloop ook stap 2 voor uw e-mailserver.
 • Nee, neem contact op met IPv6TeamOverheidNL. Wij gaan met uw leverancier in gesprek.

Let op: lukt het u niet om voor 31 december 2021 bereikbaar te zijn via IPv6? Vraag dan nu een tijdelijke website gateway aan. Hiermee voldoet u op tijd aan de overheidsbrede afspraak. De gateway is gratis. U leest verderop op deze pagina meer over de gateway.

Stap 2 - Uw e-mailserver bereikbaar maken via IPv6

Wat u moet regelen voor uw e-mailserver hangt af van uw situatie:

U heeft uw e-mailserver in eigen beheer. U kunt uw e-mailserver eenvoudig en snel ook bereikbaar maken IPv6. Dit duurt in de meeste gevallen ongeveer 1 dag. U regelt dit gemakkelijk zelf met de handleiding IPv6. Ga nu naar de handleiding IPv6.

VRAAG: is het u gelukt uw e-mailserver aan te passen met de handleiding IPv6?

 • Ja, uw e-mailserver voldoet aan de IPv6-afspraken. Doorloop ook stap 1 voor uw website(s).
 • Nee, neem contact op met IPv6TeamOverheidNL. Wij ondersteunen u bij de aanpassing.

Let op: lukt het u niet om vóór 31 december 2021 bereikbaar te zijn via IPv6? Vraag dan nu een tijdelijke e-mail relay aan. Hiermee voldoet u op tijd aan de overheidsbrede afspraak. De relay is kosteloos v.w.b. gebruik. U leest verderop op deze pagina meer over de e-mail relay.

U heeft het beheer van uw e-mailserver uitbesteed. Uw leveranciers moeten uw e-mailserver voor u bereikbaar maken via IPv6. Wat dat betekent, hangt af van uw situatie. Inventariseer: aan wie heeft u wat uitbesteed? En wat zijn de voorwaarden? Geef uw leveranciers opdracht om de e-mailserver aan te passen vóór 31 december 2021.

VRAAG: passen uw leveranciers uw e-mailserver aan vóór 31 december 2021

 • Ja, uw e-mailserver voldoet op 31 december 2021 aan de IPv6-afspraken. Doorloop ook stap 1 voor uw website(s).
 • Nee, neem contact op met IPv6TeamOverheidNL. Wij gaan met uw leveranciers in gesprek.

Let op: lukt het u niet om vóór 31 december 2021 bereikbaar te zijn via IPv6? Vraag dan nu een tijdelijke e-mail relay aan. Hiermee voldoet u op tijd aan de overheidsbrede afspraak. De relay is gratis. U leest verderop op deze pagina meer over de e-mail relay.

Overheidsbrede afspraak: alle overheden eind 2021 op IPv6

Er is een overheidsbrede afspraak dat alle overheidsorganisaties vanaf 31 december 2021 bereikbaar moeten zijn zowel via IPv4 als via IPv6. Dat geldt voor websites en e-maildomeinen. Dit heeft de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in april 2020 geantwoord op Kamervragen over IPv6. Nota bene: IPv6 is sinds 2010 een verplichte standaard volgens de ‘pas toe of leg uit'-lijst van het Forum Standaardisatie.

IPv6 is nodig voor groei van het internet

Om een verbinding te maken met het internet is een IP-adres nodig. In het huidige systeem Internet Protocol versie 4 (IPv4) is de voorraad IP-adressen op. Dat komt omdat we steeds meer adressen nodig hebben. Bijvoorbeeld voor slimme apparaten met internet toegang. Om het tekort op te lossen, is Internet Protocol versie 6 (IPv6) ontwikkeld. Daardoor komt er een groot aantal IP-adressen bij. In de Factsheet IPv6 leest u achtergrondinformatie over IPv6. Omdat het nog geruime tijd duurt voordat IPv6 overal is geïmplementeerd, zal voorlopig gewerkt worden volgens het zogenaamde 'dual stack' principe. Dit betekent dat websites en e-maildomeinen zowel via IPv4 als IPv6 bereikbaar moeten worden gemaakt.

Met IPv6 blijft uw organisatie online bereikbaar

Uw organisatie is met IPv6 bereikbaar voor uw gebruikers, nu en in de toekomst. En u houdt toegang tot websites die werken met IPv6. Overheidsorganisaties die IPv6 niet installeren zijn in de toekomst mogelijk niet bereikbaar voor gebruikers die via IPv6 contact zoeken. Steeds meer consumenten krijgen namelijk van hun Internet Service Provider (ISP), zoals KPN, Ziggo, Freedom Internet, van huis uit een IPv6 adres. Concreet betekent dit:

 • een bezoeker komt niet op de website;
 • een e-mailbericht komt niet aan.

Tijdelijke oplossing: gateway en e-mail relay

Lukt het u niet om vóór 31 december 2021 bereikbaar te zijn via IPv6? Vraag dan nu een website gateway en/of een e-mail relay aan. Een website gateway en e-mail relay zijn tijdelijke oplossingen waarmee u direct kunt voldoen aan de IPv6 afspraken. Bij gebruik van de gateway of relay functie wordt IPv6 website- en e-mailverkeer via een speciale server omgeleid. Die vertaalt IPv4 naar IPv6 en omgekeerd. In de tussentijd kunt u de overstap naar IPv6 regelen met uw leverancier of provider. Het gebruik van de website gateway en e-mail relay is kosteloos. U vraagt deze vertaal- en relay tools voor websites en e-mail aan met het aanvraagformulier.

Wilt u eerst meer weten over de werking van de website gateway en de e-mail relay? Bekijk dan de onderstaande webinar of beluister de podcast.

IPv6TeamOverheidNL ondersteunt overheden

Het IPv6TeamOverheidNL ondersteunt Nederlandse overheidsorganisatie bij de implementatie van IPv6. Het team rapporteert periodiek over de vorderingen van de overheden aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het IPv6TeamOverheidNL werkt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Forum Standaardisatie, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en VNG-Realisatie.

  IP-adressen aanvragen

  Wilt u IP-adressen aanvragen voor uw organisatie? Logius geeft IPv6-adressen uit aan overheidsorganisaties. Vraag IP-adressen aan bij Logius.

  Contact met IPv6TeamOverheidNL

  Wilt u een gesprek, meer informatie of hulp? Neem contact op met IPv6TeamOverheidNL.

  Handleidingen

  Formulieren

  Gerelateerde artikelen

  Podcasts